Artikeln publicerades 28 augusti 2020

Ronnebysalen renoverad

Ny renoverad sal med ny heltäckningsmatta och stolar som har renoverats.

Under sommaren har Ronnebysalen i Stadshuset fått sig en välbehövlig uppfräschning. Renoveringen har inneburit en ny matta på golvet och grundligt renoverade stolar, bland annat.

Salens golv har fått sig en regäl ansiktslyftning. En ny ljuddämpande matta har lagts för bästa akustik och den matchar färgmässigt både de blåa och rostbruna tonerna i salen. Mattan är tillverkad av återvunnet nylonmaterial och 100% Cradle to Cradle®-certifierad, helt i linje med Ronneby Kommuns mål att arbeta mot cirkulär ekonomi.

Fullmäktigestolarna hade drabbats av slitage efter lång och trogen tjänst i demokratins namn. I hållbarhetens namn satsades på återbruk och de gamla stolarna har renoverats istället för att köpa nya. Stolarna har renoverats och kommer nu att hålla många år. De har fått ny stoppning och klätts om i ett tyg från det svenska väveriet Ludvig Svenssons.
Karmstolarna har fått behålla en blå nyans och möbelspiken har spikats för hand på varje stol.

De gamla åhörarstolarna var uttjänta och där är helt nya rader med bekväma hörsalsstolar nu på plats. Dessa har klätts i samma svensktillverkade tyg men i en rostbrun nyans för att smälta in i salens trädetaljer och låta fullmäktigestolarna få stå i fokus.

Även salens vackra träbord har fått den slitna ovansidan varsamt slipad och lackad.

För att ge Ronnebysalen en mer mångsidig användning har små, smidiga bord på hjul köpts in. Dessa kan vid behov fällas upp framför åhörarplatserna och på så sätt ge bordsyta och användas vid behov. Borden matchas med nätta extrastolar klädda i samma tyg som åhörarstolarna.

Den vackra gobelängen Ronnebynatt från Vävaregården i Svängsta är upphängd igen efter rengöring. Även statyn Snöklockan av Per Hasselberg står kvar i salen.

Ronnebys Stadshus firar i dagarna 50-årsjubileum då byggnaden togs i bruk 1 september 1970. Inte minst med tanke på jubileumet passar det bra att Ronnebysalen och dess möblemang får en uppfräschning. Nu är salen rustad för framtiden och förhoppningen är att den ska hålla sig fin i många år framöver.