Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Omsorg & hjälp

  Det brinner i en fastighet i centrala Ronneby

  Uppdatering: Branden är släckt och elen kopplas på igen så snart som Räddningstjänten bedömer det som säkert.

 • Uppleva & göra

  Snart är det sommarlov!


  Sommarlovet är snart här med sol, bad och ledig dagar! Det finns mycket att hitta på i Ronneby i sommar. Flera av kommunens verksamheter har sommarlovsaktiviteter för lediga barn och unga. Här har vi samlat allt från information om sommarlovsaktiviteter och badplatser till tips för dig som förälder.

 • Förskola & skola

  Första besöket på den nya förskolan Persborg


  Äntligen var det dags för referensgruppen för den nya förskolan Persborg att få se byggarbetsplatsen. Under flera månader har man tittat genom ritningarna och börjat planera sin verksamhet utifrån detta. Men nu är det nära.

 • Omsorg & hjälp

  Ny kampanj hyllar stolta dryga föräldrar

  Kampanj - Stolta dryga föräldrar.
  Nu lanserar vi tillsammans med Blekinges alla kommuner och Länsstyrelsen en kampanj för att stärka föräldrar i sitt föräldraskap och berätta om det stöd som finns för föräldrar i vår kommun.

 • Trafik & resor

  Borttagning av felparkerade cyklar

  Felparkerad cykel uppmärkt med röd lapp, med budskap/fråga "Ska den stå här?", avsändare Ronneby kommun.
  Cyklar som parkerats fel eller som inte används kan flyttas av Ronneby kommun. Om din cykel blivit flyttad hamnar den på vår uppställningsplats, där du kan hämta den. Nu i juni kommer vi att gå igenom Ronneby centrum efter cyklar som är felparkerade eller ser övergivna ut.

 • Uppleva & göra

  Torget blommar upp med en mängd sommar-aktiviteter! Ta med din brasse-stol och njut!

  Sommar-torget i text och vita blommor
  Det är på Ronneby Torg det händer i sommar! Skolavslutningen blir startskottet på ett SommarTorg fyllt av clowner, pop, rock, swingjazz, blues, musik-quiz, utomhusbio, cirkus-artisteri med mera. Därtill utökas torghandeln med marknad från landsbygdens företag under fredagar och lördagar. Även föreningslivet bjuds in att synas med sina verksamheter. Aktiviteterna på torget pågår från den 14 juni till den 13 augusti.

 • Uppleva & göra

  Fritidsgårdarnas dagläger 2023

  Dagläger 2023
  Äntligen har anmälan öppnat till sommarens superskojiga dagläger på Aspan Kursgård! :)
  För dig som går i åk 4-6!


 • Omsorg & hjälp

  Informationsfolder om oxikodon till Ronnebys ungdomar, föräldrar och lärare

  Sedan en tid tillbaka har det skett en oroväckande ökning bland unga vuxna av oxikodonmissbruk även i Ronneby. Oxycontin är ett av de vanligaste handelsnamnen. Av den anledningen har vi, polis och Ronneby kommun med stöd av Länsstyrelsen Blekinge sammanställt kortfattad information i förebyggande syfte om konsekvenserna av missbruk av oxikodon.

 • Förskola & skola

  Senior i skolan och förskolan

  färgglada pennor
  Är du senior och vill engagera dig som senior i skolan eller förskolan i Ronneby kommun? Då kan du skicka in din intresseanmälan redan nu. Så får du mer information och inbjudan till höstens uppstartsutbildning när det börjar närma sig. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Hållbar utveckling

  Fint i vår miljö - Skräpplockardagar på Backsippan förskola


  Barnen på Backsippans förskola blev miljöhjältar under den årliga skräpplockardagen. De har fått hjälp av ett skräpmonster som lärt dem om olika sorters skräp.

 • Bygga, bo & miljö

  Backaryds samhällsförening tog hem landsbygdspriset

  Landsbygdspriset 2022
  Prisutdelningen blev en överraskning under valborgsmässofirandet i Backaryd på söndagskvällen.

 • Bygga, bo & miljö

  Landbygdspris delas ut för första gången

  Landsbygdspris Ronneby kommun
  I samband med att Ronneby kommun utsågs till Årets kommun av Riksorganisationen Hela Sverige inrättade Ronneby kommun ett eget landsbygdspris. Nu presenterar vi stolt de tre nominerade till Ronneby kommuns nyinstiftade landsbygdspris.

 • Omsorg & hjälp

  Tonårsparlören - fakta och tips om ungdomar och alkohol

  Boken Tonårsparlören
  Tonåren är en speciell tid i livet. I gränslandet mellan barn och vuxen är det mycket nytt att ta ställning till, som skola, fest, sex och alkohol. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol.

 • Uppleva & göra

  Sommarsimskola 2023 är fullbokad


  Sommarsimskolan 2023 är fullbokad.

 • Omsorg & hjälp

  Yrkesresan - en satsning på kompetensutveckling inom socialtjänsten


  Nu startar det nationella konceptet Yrkesresan upp i Blekinge. Yrkesresan, som samordnas av SKR och genomförs regionalt, ska ge en introduktion och kompetensutveckling för socialtjänstens medarbetare. I den första resans första steg deltar 40 nya medarbetare från socialtjänsterna i Blekinge.

 • Omsorg & hjälp

  Utbildning i svenska för dig från Ukraina


  Nu kan du som kommer från Ukraina lära dig svenska på SFI (Svenska för invandrare). Välkommen att anmäla dig till utbildningen. Vill du veta mer är du välkommen till informationsmöte hos SFI på Soft Center torsdagen den 20 april klockan 13.00.

 • Trafik & resor

  Sopning och uppsamling av grus


  Sopningen av gatorna i Ronneby kommun har redan smugits igång och går allt enligt plan så kommer hela kommunen att vara fri från vintergrus till vecka 24.

 • Omsorg & hjälp

  Grannsamverkan ökar tryggheten i ditt bostadsområde


  Ronneby kommun fortsätter stödja Grannsamverkan som brottsförebyggande insats inom ett bostadsområde. Enligt aktuell forskning kan detta minska inbrotten med 36 % i ett bostadsområde.

 • Bygga, bo & miljö

  Ny detaljplan i södra Johannishus

  Flygfotografering med markeringar för framtida byggnation
  I veckan har den nya detaljplanen för del av Hjortsberga 4:73 fått laga kraft. Detta möjliggör uppförande av skola, vård, centrumverksamhet och bostäder i södra delen av Johannishus.

 • Kommun & politik

  UF-skolan vinner pris för Bästa Framsteg 2022

  UF-skolan vinner första pris i Bästa Framsteg 2022.
  Ungdomar och barn är den gemensamma nämnaren i projekten som vinner pris för Bästa Framsteg 2022. Vid en ceremoni delades pris ut för framgångsrika och lyckade strategiska utvecklingsprojekt. Ronneby kommun delar årligen ut pris för Bästa Framsteg för att främja utvecklingsarbete inom den kommunala organisationen.

 • Hållbar utveckling

  Earth Hour - mer än bara en timme och dag


  På lördag, den 25 mars kl. 20.30-21.30, är det dags för årets Earth Hour – ett initiativ av Världsnaturfonden WWF. Det handlar om att släcka lamporna under en timme. Ronneby kommun brukar släcka de digitala vägskyltarna och Miljöteknik släcker vattentornet, men i år är de redan båda släckta tillsammans med en mängd andra åtgärder som pågår i kommunkoncernen för energibesparing och ökad hållbarhet.

 • Förskola & skola

  Kallingeskolan vinner europeisk tävling


  Eleverna i årskurs 4 på Kallingeskolan har tillsammans med läraren Anneli Linderholt deltagit i ett experiment där skolor i flera europeiska länder utmanade varandra i att bygga den mest uppseendeväckande och kreativa kedjereaktionen. Eleverna i Kallinge vann stort och kan nu hålla den eftertraktade pokalen i sina händer.

 • Förskola & skola

  Grattis till årets UF-lärare

  Tre personer står på en scen i lila ljus. Bakom en projektion med texten Årets UF-lärare Peter Mattsson Gymnasieskola Knut Hahn.
  Under förra veckan gick den regionala UF-mässan (Ung företagsamhet) av stapeln hos oss i Ronneby. Utöver hundratals UF-företagare som sålde spännande produkter, tjänster och hantverk korades även vinnarna i en rad olika tävlingar. Vi säger stort grattis till Peter Mattsson på Gymnasieskolan Knut Hahn som utsågs till Åres UF-lärare.

 • Uppleva & göra

  Nya möjligheter till träning


  Nu finns det nya möjligheter till träning i Ronneby kommun. Två nya utegym har kommit på plats, ett i Kallinge och ett i Listerby.

 • Omsorg & hjälp

  Våld i nära relation, det drabbar väl bara unga?


  Under februari har alla chefer i vård- och omsorgsförvaltningen utbildats i Våld i nära relation, vad våld är och äldres utsatthet. Hur kan man fråga och tala om våld och vad gör man med svaren om den utsatta öppnar upp om sin situation.

 • Näringsliv & arbete

  Alfa Laval expanderar i Ronneby och flyttar stora delar av sin lager- och logistikverksamhet till kvarteret Telefonen


  Flytten in i de nya lokalerna kommer att ske succesivt under våren och sommaren 2023. Alfa Lavals befintliga produktions- och kontorslokaler och de nya lokalerna i kvarteret Telefonen ligger på var sin sida av Metallgatan. Genom expansion av lokalyta kan Alfa Laval säkerställa en fortsatt tillväxt i Ronneby.

 • Hållbar utveckling

  Digitalisering - är det hållbart?


  Elektronikskrot är den störst växande avfallstypen i världen och under mars månad gör kommunen en extra satsning på dessa frågor och hur vi tillsammans kan hjälpas åt att minska vår miljöpåverkan. Förutom intern insamling och kunskapsinsatser bjuder vi in allmänheten att lämna in sådant som inte används längre.

 • Förskola & skola

  Gymnasieskolan Knut Hahn lanserar podd

  poddstudio med mikrofoner och annat tillbehör samt fyra personer som sitter runt ett bord
  På Gymnasieskolan Knut Hahn pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete och många skolor och kommuner runt om i landet vill inspireras av skolans arbete. I veckan lanserades en podd som ska hjälpa till att sprida skolans goda exempel. Första avsnittet är dock mycket intressant för fler att lyssna på.

 • Kommun & politik

  Blekinge krigsplacerar kommunal personal

  äldre person spelar kort
  Nu inleds arbetet med att krigsplacera anställda inom länets fem kommuner och kommunala bolag – allt från lärare och hemtjänstpersonal till VA-tekniker. Arbetet samordnas av Länsstyrelsen Blekinge som tillsammans med kommunerna ska säkerställa att länets beredskap och förmåga är god.

 • Förskola & skola

  Att fylla ett hus med liv

  Bilden visar en perspektivbild på den nybyggda förskolan Persborg från söder/Vidablick (snett uppifrån). Taket på plan 1 är beklätt med gröna sedumtak, så att gående på Persborgsvägen ser ner på en grön yta.
  Ännu är Persborgs förskola en byggarbetsplats och det krävs en del fantasi för att föreställa sig att det om ett år ska kunna vara en plats med barnen i centrum.

 • Näringsliv & arbete

  Vi söker krögare till sommarpärla i skärgården

  Jobba hos oss i sommar, vi gör det med hjärta. Sommar i Brunnsparken.
  På Karön, tvärs över sundet från Ekenäs i Ronneby, sjuder det av liv sommartid. Ett stenkast från bryggan där skärgårdsbåten lägger till hittar vi restaurang Schweizeriet. Denna anrika pärla är nu möjlig att hyra för att driva restaurang i sommar.

 • Förskola & skola

  Ny tidplan för inflytt till Snäckebacksskolan arbetas fram

  Byggnationen av nya Snäckebacksskolan påverkas som hela byggbranschen av bland annat långa leveranstider. Därför har vår entreprenör JSB nyligen meddelat att man räknar med vissa förskjutningar i tidplanen.

 • Uppleva & göra

  Utökade öppettider för allmänbad


  Från onsdagen den 1 februari är simhallen i Ronneby öppen för allmänbad även på onsdagar mellan kl 16.30 till 19.00.

 • Näringsliv & arbete

  Sommarjobba hos oss!

  Sommaren kan verka långt borta, men vi söker redan nu semestervikarier och sommarjobbare inför sommaren 2023.

 • Bygga, bo & miljö

  Har du koll på radonhalten i din bostad?

  Radonmätning
  Radonmätningar ska utföras mellan 1 oktober till och med 30 april, under den så kallade eldningssäsongen. Har du inte mätt radonhalten i din bostad, eller har det gått mer än 10 år sedan senaste mätningen? Passa på att beställa dosor och gör en mätning.

 • Kommun & politik

  Socialnämnden och Socialförvaltningen byter namn


  Sedan den 1 januari 2023 heter det numera nämnden för arbete och välfärd eller arbete- och välfärdsförvaltningen även i Ronneby kommun.

 • Bygga, bo & miljö

  Hitta hemmets energitjuvar med hjälp
  av en energikasse från biblioteket


  Har du energislukande apparater eller läcker ditt hem värme? Låna en energikasse kostnadsfritt från biblioteket och mät var du kan spara el och pengar hemma hos dig.

 • Hållbar utveckling

  Tillsammans minskar vi elförbrukningen i Ronneby

  blå bakgrund med texten Släck lamporna när du är sist i ett lila hjärta
  Energisituationen är ansträngd i Sverige och Europa just nu och priserna på el är höga. Därför har Ronneby kommun under de senaste månaderna arbetat aktivt med att minska elförbrukningen i den kommunala organisationen. Men hur långt har vi kommit?

 • Bygga, bo & miljö

  Ny guide som hjälper dig som vill skylta om din verksamhet


  En skyltguide finns nu tillgänglig för företag och föreningar som vill synas för kunder och medlemmar. Skyltguiden ger dig inspiration, vägledning, kunskap samt kort information om de bygglov och tillstånd som kanske krävs när du ska sätta upp en skylt.

 • Bygga, bo & miljö

  Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare hemma

  En illustration på ett finger som trycker på en brandvarnare. Texten "Byt batteri i din brandvarnare!"
  December månad firas med många tända ljus i våra hem. En bra rutin för att kontrollera din brandvarnare är väldigt viktigt för brandsäkerheten.

 • Omsorg & hjälp

  Gemensamt arbete bakom positiva siffror i årets trygghetsmätning

  två poliser utanför den historiska Brunnskällan vid Brunnsparken utför hastighetskontroller
  Invånarna i Ronneby känner en ökad trygghet, det visar den årliga trygghetsmätningen som polisen gör i samverkan med Ronneby kommun.

 • Kommun & politik

  Ronneby kommun vinner pris - Årets landsbygdskommun 2022!

  Ronneby vinner pris- årets landsbygdskommun 2022!
  Långsiktigt och engagerat arbete leder till en framgångsrik och välmående landsbygd. Ronneby kommun har nu vunnit erkännande och tilldelats Riksorganisationen Hela Sverige ska levas utmärkelse Årets kommun 2022!

 • Bygga, bo & miljö

  Hur ser ditt Ronneby ut år 2045?

  Översiktsplan Ronneby 2045
  Våra medborgares visioner och tankar är viktiga när vårt framtida Ronneby planeras. Vi startar nu arbetet med en ny översiktsplan och inleder med en digital medborgarenkät. Hur vill du att Ronneby ska se ut i framtiden? Vad är en bra livsmiljö för dig?

 • Näringsliv & arbete

  ABRI bygger ny fabrik till Cetetherm

  Ritning på Cetetherms nya industrilokal på Gärdet i Ronneby
  Det kommunala fastighetsbolaget ABRI bygger en helt ny fabrik. Den nya industrifastigheten kommer att uppföras i anslutning till E22 vid Ronnebys östra infart och blir cirka 4 000 kvadratmeter stor. Byggnaden kommer att inrymma produktionsyta, laboratorium, kontor och ett större lager.

 • Kommun & politik

  Unga kommunutvecklare inspirerar och lyfter ideer för att öka ungas inflytande

  Unga kommunutvecklarna inspirerar på Blekingedagen.
  Nytänkande idéer i fokus när våra unga kommunutvecklare bjuds in att presentera slutsatserna i sin rapport. De har talat på Blekingedagen och nu senast har de presenterat sin rapport på en inspirationsdag kring barn och ungas delaktighet och inflytande.

 • Förskola & skola

  Unikt forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Ronneby kommun och Stockholms universitet startar


  Inom projektet utvecklas undervisningen i förskolan och skolans tidigare år med fokus på lärande för hållbar utveckling, mångfald, flerspråkighet och digitalisering. Samarbetet pågår under tre år och involverar många medarbetare.

 • Hållbar utveckling

  Varför tänder vi julbelysningen i Ronneby kommun?


  I slutet av veckan kommer den traditionsenliga julbelysningen att sättas upp i centralorterna i Ronneby kommun och tändas lagom till första adventshelgen den 25 november. Med tanke på att vi alla behöver hjälpas åt att spara el kan detta väcka en del frågor.

 • Omsorg & hjälp

  Vill du bli kontaktperson?


  Att vara kontaktperson innebär att på sin fritid stötta en person som av någon anledning har ett begränsat socialt nätverk och som kan behöva stöd för att komma ut i samhället och kunna ta del av olika aktiviteter.

 • Bygga, bo & miljö

  Elda säkert i vintertid

  Varm braskamin ned eld i vintermörkret
  Vid den här årstiden är det vanligt att tända en brasa i kaminen eller i den öppna spisen. Tänk på säkerheten och att ta hänsyn till grannar, i samband med detta.


 • Omsorg & hjälp

  Stötta din tonåring på rätt sätt - sätt gränser gällande alkohol

  Tänk om logotype
  Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men ibland också komplicerat. Nu stundar både höstlov och Halloween-firanden. Att sätta tydliga gränser när det gäller alkohol stärker din tonåring även om det just i ögonblicket kan innebära konflikter, protester och en hel del tjat. Att säga nej gör skillnad.