Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Förskola & skola

  Ny tidplan för inflytt till Snäckebacksskolan arbetas fram

  Byggnationen av nya Snäckebacksskolan påverkas som hela byggbranschen av bland annat långa leveranstider. Därför har vår entreprenör JSB nyligen meddelat att man räknar med vissa förskjutningar i tidplanen.

 • Uppleva & göra

  Utökade öppettider för allmänbad


  Från onsdagen den 1 februari är simhallen i Ronneby öppen för allmänbad även på onsdagar mellan kl 16.30 till 19.00.

 • Näringsliv & arbete

  Sommarjobba hos oss!

  Jobba hos oss i sommar, vi gör det med hjärta. Sommar i Brunnsparken.
  Sommaren kan verka långt borta, men vi söker redan nu semestervikarier och sommarjobbare inför sommaren 2023!

 • Bygga, bo & miljö

  Har du koll på radonhalten i din bostad?

  Radonmätning
  Radonmätningar ska utföras mellan 1 oktober till och med 30 april, under den så kallade eldningssäsongen. Har du inte mätt radonhalten i din bostad, eller har det gått mer än 10 år sedan senaste mätningen? Passa på att beställa dosor och gör en mätning.

 • Kommun & politik

  Socialnämnden och Socialförvaltningen byter namn


  Sedan den 1 januari 2023 heter det numera nämnden för arbete och välfärd eller arbete- och välfärdsförvaltningen även i Ronneby kommun.

 • Bygga, bo & miljö

  Hitta hemmets energitjuvar med hjälp
  av en energikasse från biblioteket


  Har du energislukande apparater eller läcker ditt hem värme? Låna en energikasse kostnadsfritt från biblioteket och mät var du kan spara el och pengar hemma hos dig.

 • Bygga, bo & miljö

  Ny guide som hjälper dig som vill skylta om din verksamhet


  En skyltguide finns nu tillgänglig för företag och föreningar som vill synas för kunder och medlemmar. Skyltguiden ger dig inspiration, vägledning, kunskap samt kort information om de bygglov och tillstånd som kanske krävs när du ska sätta upp en skylt.

 • Förskola & skola

  Espedalsskolan övervakar miljön i realtid


  Espedalsskolan är första skolan i Blekinge med sensorer som mäter luftkvalitet och ljudnivå i realtid. Dålig luft och hög ljudvolym påverkar allt från koncentrationsförmåga till arbetsro och med sensorerna syns det både direkt och över tid om någon åtgärd behöver göras.

 • Bygga, bo & miljö

  Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare hemma

  En illustration på ett finger som trycker på en brandvarnare. Texten "Byt batteri i din brandvarnare!"
  December månad firas med många tända ljus i våra hem. En bra rutin för att kontrollera din brandvarnare är väldigt viktigt för brandsäkerheten.

 • Omsorg & hjälp

  Gemensamt arbete bakom positiva siffror i årets trygghetsmätning

  två poliser utanför den historiska Brunnskällan vid Brunnsparken utför hastighetskontroller
  Invånarna i Ronneby känner en ökad trygghet, det visar den årliga trygghetsmätningen som polisen gör i samverkan med Ronneby kommun.

 • Kommun & politik

  Ronneby kommun vinner pris - Årets landsbygdskommun 2022!

  Ronneby vinner pris- årets landsbygdskommun 2022!
  Långsiktigt och engagerat arbete leder till en framgångsrik och välmående landsbygd. Ronneby kommun har nu vunnit erkännande och tilldelats Riksorganisationen Hela Sverige ska levas utmärkelse Årets kommun 2022!

 • Bygga, bo & miljö

  Hur ser ditt Ronneby ut år 2045?

  Översiktsplan Ronneby 2045
  Våra medborgares visioner och tankar är viktiga när vårt framtida Ronneby planeras. Vi startar nu arbetet med en ny översiktsplan och inleder med en digital medborgarenkät. Hur vill du att Ronneby ska se ut i framtiden? Vad är en bra livsmiljö för dig?

 • Förskola & skola

  Senior i skolan och förskolan

  färgglada pennor
  Ronneby kommun bjuder in seniorer i kommunen att engagera sig som senior i skolan eller förskolan. Den 20 april - 26 april 2023 planeras nästa utbildningstillfällen för att lära sig mer om uppdraget. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Näringsliv & arbete

  ABRI bygger ny fabrik till Cetetherm

  Ritning på Cetetherms nya industrilokal på Gärdet i Ronneby
  Det kommunala fastighetsbolaget ABRI bygger en helt ny fabrik. Den nya industrifastigheten kommer att uppföras i anslutning till E22 vid Ronnebys östra infart och blir cirka 4 000 kvadratmeter stor. Byggnaden kommer att inrymma produktionsyta, laboratorium, kontor och ett större lager.

 • Kommun & politik

  Unga kommunutvecklare inspirerar och lyfter ideer för att öka ungas inflytande

  Unga kommunutvecklarna inspirerar på Blekingedagen.
  Nytänkande idéer i fokus när våra unga kommunutvecklare bjuds in att presentera slutsatserna i sin rapport. De har talat på Blekingedagen och nu senast har de presenterat sin rapport på en inspirationsdag kring barn och ungas delaktighet och inflytande.

 • Förskola & skola

  Unikt forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Ronneby kommun och Stockholms universitet startar


  Inom projektet utvecklas undervisningen i förskolan och skolans tidigare år med fokus på lärande för hållbar utveckling, mångfald, flerspråkighet och digitalisering. Samarbetet pågår under tre år och involverar många medarbetare.

 • Omsorg & hjälp

  Vill du bli kontaktperson?


  Att vara kontaktperson innebär att på sin fritid stötta en person som av någon anledning har ett begränsat socialt nätverk och som kan behöva stöd för att komma ut i samhället och kunna ta del av olika aktiviteter.

 • Uppleva & göra

  Nytt utegym till Kallinge! Var vill du att det ska placeras?


  Två platser har valts ut där det kan vara lämpligt att placera det nya utegymmet i Kallinge. Nu vill Teknik-, fritid- och kulturnämnden undersöka var du som bor i Kallinge, eller planerar att använda utegymmet, helst vill att det placeras. I enkäten kan du välja ett av alternativen eller lämna ett eget förslag på plats.

 • Bygga, bo & miljö

  Elda säkert i vintertid

  Varm braskamin ned eld i vintermörkret
  Vid den här årstiden är det vanligt att tända en brasa i kaminen eller i den öppna spisen. Tänk på säkerheten och att ta hänsyn till grannar, i samband med detta.


 • Omsorg & hjälp

  Stötta din tonåring på rätt sätt - sätt gränser gällande alkohol

  Tänk om logotype
  Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men ibland också komplicerat. Nu stundar både höstlov och Halloween-firanden. Att sätta tydliga gränser när det gäller alkohol stärker din tonåring även om det just i ögonblicket kan innebära konflikter, protester och en hel del tjat. Att säga nej gör skillnad.

 • Kommun & politik

  Dags att söka utdelning från Stiftelsen Ronneby Brunns fonder för friskvård och trivsel

  En man i tidsenliga kläder från den forna brunnsepoken pumpar upp vatten ur Brunnskällan i Brunnsparken i Ronneby.
  Stiftelsen har bildats genom sammanläggning av flera donationer som har sina ursprung i den forna brunnsepoken. Den årliga avkastningen får, efter vissa undantag, användas till bidrag åt "behövande personer för rekreation och rehabilitering eller dylikt".

 • Uppleva & göra

  Ekbacken lekplats invigd


  Lekplats Ekbacken i Bräkne-Hoby att rustas upp och renoverats. Lekplatsen har varit stängd under renoveringen men nu har den återinvigts och öppnats igen.

 • Näringsliv & arbete

  Ungdomsjobb på Olsgården i Kallinge

  En ung tjej visar en äldre dam något på en mobiltelefon
  Företaget Ung Omsorg startar verksamhet i Ronneby och erbjuder högstadieungdomar och gymnasieungdomar jobb som aktivitets- och samtalsresurs för seniorer på boendet Olsgården. Ungdomarna jobbar i team som hälsar på och umgås med de boende på helgerna.

 • Omsorg & hjälp

  Trygghetsvandring i Kallinge

  flera personer syns med ryggen mot kameran gående på en väg i mörkret
  Det lokala brottsförebyggande rådet i Ronneby (BRÅ) genomförde den 18 oktober en trygghetsvandring i Kallinge. Poliser, lärare, elever, samt representanter från kommunen, Ronnebyhus, föreningar och allmänheten deltog i vandringen som ledde genom centrala delar av Kallinge samt området kring Alm- och Lindvägen.

 • Omsorg & hjälp

  Ronneby kommun satsar på ökad kompetens inom psykisk hälsa

  En hand som räcker ett hjärta till en äldre kvinna.
  Tolv nya instruktörer i " Första hjälpen till psykisk hälsa" är nu redo att sprida sin kunskap bland medarbetare på Ronneby kommun. Metoden heter Mental Health First Aid (MHFA) och går ut på att öka förmågan hos medarbetare att rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade får professionell hjälp.

 • Kommun & politik

  Digitalisering i topp när priser delades ut för Bästa Framsteg

  It_enheten får förstapris för Bästa Framsteg 2021
  Vinnare av förstapriset för Bästa Framsteg blev IT-enheten som med sin nya digitala medarbetare BerIT satt Ronneby kommun på kartan genom sitt innovativa arbete. Andrapriset togs hem av Havsgruppen hemtjänst medan personalenheten knep tredjeplatsen.

 • Uppleva & göra

  Badplats för kalla bad


  Nu tas bryggor och badstegar in från kommunens badplatser. Men längst ut på Ronneby Marina finns en badbrygga med badstege som lämnas i vattnet för dig som vill ta ett kallt dopp.

 • Omsorg & hjälp

  Undersökning för dig som har kontakt med socialtjänsten


  Under september och oktober får du som har kontakt med Ronneby kommuns socialtjänst möjlighet att berätta vad du tycker är bra och vad som kan förbättras i kontakten med socialtjänsten.

 • Kommun & politik

  Vad händer efter valet?

  Toma kommunfullmäktigestolar.
  Valet i Ronneby kommun är genomfört enligt plan och rösterna är räknade. Vad händer i kommunpolitiken nu, under hösten och framöver?

 • Omsorg & hjälp

  Tiden och återfödelse är temat för årets Seniordag

  Tre kvinnor ler mot kameran
  Seniordagen har anordnats av Vård- och omsorgsförvaltningen sedan åtminstone 2007 och gör nu comeback efter två års uppehåll pga pandemin. Det blir underhållning, föreläsningar och utställning där över tjugo utställare redan inbokade.

 • Uppleva & göra

  Inget bastubad i kommunala anläggningar


  Med anledning av uppmaning från Regeringen att vidta möjliga och lämpliga energibesparande åtgärder kommer inte bastubad erbjudas i de kommunala anläggningarna under vintersäsongen 2022.

 • Omsorg & hjälp

  Kan man förebygga fallolyckor?

  En kvinna balanserar leende och ser ner på en leende man som håller henne i handen
  Varje år faller cirka 100 000 personer, 65 år och äldre, så illa att de behöver besöka sjukvården. År 2019 hände det 2 562 personer i Blekinge. Men det finns saker som minskar risken att drabbas. Under vecka 40 bjuder vi in till gratis föreläsning om vad du kan göra.

 • Omsorg & hjälp

  Efter två års pandemi är det äntligen dags för Seniordagen igen!


  Uppdatering: Anmälningstiden är förlängd till 30 september.Välkommen till Seniordagen 2022, en dag fylld med underhållning, utställare och en blandning av spännande och matnyttig information.

 • Omsorg & hjälp

  Du kan göra skillnad - bli familjehem eller kontaktfamiljer

  En familj med två vuxna och två barn går på rad och håller varandra i händerna.
  Vi söker nya familjehem och kontaktfamiljer till barn som behöver trygghet, omtanke och stabila vuxna.

 • Omsorg & hjälp

  Ronneby kommun informerar

  Ronneby kommun kan bekräfta att vi har fått in anmälningar kring barnmisshandel kopplade till filmklipp som har spridits i sociala medier under natten. Under förmiddagen har vi tagit emot 100-tals anmälningar i frågan. Vi kan även bekräfta att barnet i frågan är skyddat och mår under omständigheterna bra.Ronneby kommun jobbar just nu aktivt med dessa anmälningar. Mer kan vi inte kommentera i det enskilda fallet. Men vi vill vädja till allmänheten att inte skicka in fler anmälningar med koppling till dessa filmer.

 • Förskola & skola

  Eget bibliotek på våra förskolor


  Redan Albert Einstein sa: "Om du vill att ditt barn skall bli intelligent, läs för det. Om du vill att det skall bli ännu intelligentare, läs ännu mer för det." Det går inte att läsa för mycket, därför har Ronneby kommun satsat på egna bibliotek på våra förskolor.

 • Bygga, bo & miljö

  Mer skadegörelse mot mätutrustning

  Bryggan vid Mållsjön, sommar
  Mer skadegörelse mot mätutrustning gör att badtemperaturerna för Lilla Galtsjön, Mållsjön och Skörjesjön inte längre kan mätas och visas i tjänsten Ronneby Live.

 • Förskola & skola

  Äntligen startar studenterna vid yrkeshögskoleutbildningen flygplans- och helikopterteknik i Kallinge

  En grupp studenter framför ett flygplan
  Efter drygt ett halv års intensiva förberedelser har de första 20 studenterna kunnat påbörja sin YH-utbildning flygplans- och helikopterteknik. Majoriteten av eleverna kommer från Ronneby kommuns egen gymnasieutbildning i flygteknik.

 • Uppleva & göra

  Fritidsgården i Kallinge öppnar för gymnasieungdomar under hösten

  Kallinge Fritidsgård, sedd från utsidan.
  En kväll i veckan, måndagar kl 17-20, är du som går på gymnasiet välkommen till Kallinge fritidsgård under höstterminen.

 • Uppleva & göra

  Kommunens friluftsliv klättrar i rankingen


  Ronneby kommun klättrar mest i rakningen av friluftslivet i Blekinge. Undersökningen ”Årets friluftskommun” som Naturvårdsverket genomför årligen visar att Ronneby förbättrat resultatet med 29 % de senaste tre åren. Nu är kommunen placerad på 29 plats av de 212 kommuner som svarade på enkäten.

 • Bygga, bo & miljö

  Medborgarundersökning - Viktiga svar för att utveckla Ronneby kommun

  Medborgarundersökning i Ronneby kommun
  Vad är Ronnebys invånare nöjda med, och vilka förbättringar önskas? Nu i dagarna sänds brev ut till slumpmässigt utvalda Ronnebybor. Brevet innehåller en enkät från SCB som ställer frågor om hur det är att leva och bo i vår kommun.

 • Kommun & politik

  Ronneby ska etablera vänortskontakt i Ukraina

  ukrainsk och svensk flagga mot himmel
  Den 24 augusti, firar Ukraina sin självständighetsdag. För att visa att vi som kommun står bakom Ukrainas kamp för frihet, demokrati och självständighet har Ronneby kommun hissat den ukrainska flaggan tillsammans med den svenska sedan mars 2022. Dessutom kommer en delegation från Ronneby kommun etablera en vänortskontakt med Ukraina.

 • Omsorg & hjälp

  Årlig trygghetsmätning skickas nu ut

  Polisens logotyp
  Vilka problem ser medborgarna där de bor? Känner de sig trygga när de rör sig ute på kvällarna? Bland annat detta kommer polisen tillsammans med kommunerna i polisregion Syd att undersöka i årets lokala trygghetsmätning.

 • Uppleva & göra

  Utökade möjligheter till kreativ fritid för barn och unga


  Nu kommer ytterligare en möjlighet till kreativa fritidsaktiviteter i Ronneby. I höst startar Kulturcentrum "Konstklubben" som är en avgiftsfri fritidsaktivitet för barn och unga på Kulturcentrum Ronneby Konsthall.

 • Omsorg & hjälp

  Sök bidrag från Sociala samfonden

  En hand håller ett hjärta. I hjärtat står texten "Ansök om stöd"
  Har du eller någon du känner det ekonomiskt svårt? Då går det att söka extra stöd i den sociala samfonden innan 30 September. I ansökan ska det framgå vad bidraget ska användas till och vilken summa som behövs. Den som söker ska vara folkbokförd i Ronneby kommun och ha begränsad ekonomi.

 • Förskola & skola

  Skolstart läsår 22/23

  Här hittar du information om skolstarten för detta läsår gällande grundskolan. Gymnasieskolornas skolstart finner du på respektive hemsida: Gymnasieskolan Knut Hahn, Blekinge Naturbruksgymnasium och Sjöarpsskolan.

 • Bygga, bo & miljö

  Tips på hur du kan göra ett Bi-drag


  Läget för våra vilda pollinatörer är akut. Vildbin och andra insekter ser till att vi får bland annat bär, frukt, grönsaker och håller även liv i olika vilda växter som behövs. Alla kan vi hjälpa till att våra vilda pollinatörer trivs. 

 • Kommun & politik

  Unga kommunutvecklare presenterar idéer för att öka ungas inflytande

  Unga kommunutvecklare 2022
  Under tre veckor har fem gymnasieungdomar haft feriearbete som unga kommunutvecklare. Syftet är att öka ungas inflytande i olika frågor och tillvarata ungas engagemang, idéer och perspektiv och nu är deras rapport klar.

 • Bygga, bo & miljö

  Bygge pågår

  server i skåp med sladdar
  I helgen får alla Ronneby kommuns hushåll en tidning om att bygga en hållbar kommun och det gör vi tillsammans, privat och offentlig sektor. Ronneby kommun är i en expansiv fas och bedriver byggprojekt inom flera olika segment.

 • Förskola & skola

  Nya rektorer tog ”studenten”

  Tre kvinnor ler in i kameran
  Idag är det dags för gymnasieskolornas 3:or att springa ut från munktrappan i Ronneby. Lagom till studentveckan kunde även tre av Ronneby kommuns rektorer ta emot var sin rektorsnål. Efter tre år med studier på deltid och praktiskt rektorsarbete på skola eller förskola kan nu Åsa Isokoski, Camilla Radovan Movind och Ulrika Ahlberg titulera sig rektor.