Earth Hour

Ronneby kommun deltar i Earth Hour som är världens största miljömanifestation då miljontals människor över hela världen visar sitt engagemang för miljön genom att släcka ljuset under en timmes tid. 2022 inträffar Earth Hour 26 mars kl. 20.30-21.30.

Vad kan jag göra?

WWF´s hemsida Länk till annan webbplats. hittar du 50 små och stora förändringar du kan göra i din vardag för vår enda planet. Under Earth Hour timmen kan du leka och umgås, mysa med ljus eller njuta av stjärnhimmeln! Mer tips & inspiration för Earth Hour. Länk till annan webbplats.

Program 2022

Tisdag 22 mars 2022 kl 18.00-19.30: "Vad är biologisk mångfald?" - Digital föreläsning

I detta föredrag kommer Urban Emanuelsson, som tidigare varit chef för Centrum för Biologisk mångfald vid Sveriges Lantbruksuniversitet, att förklara begreppet med hjälp av exempel bland annat från Blekinge, och ge praktiska exempel på hur vi som privatpersoner kan vara med och vända den negativa trenden. Hur skogs- och jordbruket kan hjälpa till kommer också att tas upp. Även exempel på projekt där klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden kan bekämpas samtidigt kommer att beskrivas. Ingen anmälan behövs.

En mosaik med foton på trana, gran, ladusvala, svamp, stork och blåbär.

Onsdag 23 mars: Grön bilist, javisst! - Digital föreläsning

Går du i bilköpartankar och vill göra det rätta valet för både miljö och plånbok? Ska man välja biogas, bensin eller diesel, el- eller laddhybrid? Vad säger framtiden? Alternativen på marknaden är många och det finns för- och nackdelar med alla varianter.

Jonas Lööf från Miljöfordon Sverige reder ut begreppen och guidar dig runt i bildjungeln!

Anmälan krävs. Under 2022 anordnas en serie digitala föreläsningar för att inspirera och sprida kunskap kring hållbara val i vardagen. Föreläsningsserien är ett samarrangemang mellan energi- och klimatrådgivarna i kommunerna i Kronobergs, Blekinge och Kalmar län.

Klimatsmarta föreläsningar 2022 (energikontorsydost.se)

Lördag 26 mars kl. 20.30-21.30

Ronneby kommun släcker vattentornet som en symbolisk handling. Delta du också!

Vad gör Ronneby kommun mer?

Ronneby kommun gör många andra saker än att släcka för klimatet och den biologiska mångfalden. Våra förvaltningar och bolag jobbar på olika sätt för att minska klimatpåverkan, till exempel vid val av fordon, energieffektivisering, byte av gatubelysning till LEED, omställning av grönytor, digitalisering och framtagandet av en manual för hållbar byggnation Länk till annan webbplats..

Maten står för en stor del av klimatpåverkan. Ronneby kommuns kostenhet bidrar till en positiv utveckling genom att minska matsvinnet, göra klimatsmarta måltider och öka mängden ekologisk mat. Kostenhet har också infört KliMAT-lådan som gör att elever och personal på kommunens skolor kan köpa den mat som blivit över då skolrestaurangen stängt för dagen.

2022 deltar Ronneby kommun för 12:e året i rad.