Artikeln publicerades 16 november 2021

Jorden runt i salladsbuffén

Elever på Hallabroskolan håller upp informationsskyltar om salladerna och länderna de har fått besöka under Jorden runt i salladsbuffé

Idag är det mångkulturella matdagen men i kostverksamheten jobbar man med internationell matkultur och att skapa matglädje året runt.

I våras genomfördes ”Jorden runt i salladsbuffén” på Hallabroskolan när Janette Linderholt, köksbiträde på Hallabroskolan, ville hitta ett sätt att öka elevernas medvetenhet och engagemang om och kring sin måltid.

Jag tog upp frågan på ett matråd, om det hade varit roligt att se vad de äter i andra länder. Eleverna som är med i rådet tog sedan upp frågan i sina klasser och så röstade de fram vilka länder de ville åka till.

Hallabroskolan har ett mottagningskök som får sin lunch från Kallingeskolans tillagningskök men Janette såg möjligheterna till att experimentera i salladsbuffén och med tillbehören.

Matresan gick från Grekland, Thailand, Italien, Syrien och Australien till Mexiko och pågick i 6 veckor. Med sig på resan hade de ”Glada tomaten” som styrde upp allt och berättade fakta om de olika länderna som eleverna kunde läsa.

Det har varit jätteroligt, jag har lärt mig så mycket och det har varit en rolig utmaning – då detta inte var ett färdigt koncept. Jag valde att inte ”försvenska” de olika smakerna utan det skulle kännas som att vi var i det representerade landet. Jag har fått väldigt god respons utav både eleverna och lärarna. Eleverna har pratat högt och mycket om salladerna, det har blivit många skratt och diskussioner. Detta vill eleverna göra igen.
- Janette Linderholt, köksbiträde på Hallabroskolan

Någon planerad fortsättning på aktiviteten finns inte i dagsläget men kreativiteten i kommunens kostverksamhet bubblar starkt vidare.