Artikeln publicerades 2 december 2019

Årets nytänkare arbetar i Ronneby

Stort grattis till försteläraren i datavetenskap och teknik Fredrik "Frippe" Johansson som tog emot det prestigefyllda priset för "Årets nytänkare" på Lärargalan i Stockholm. Sen mer än 20 år arbetar han på Gymnasieskolan Knut Hahn och tycker att han får jobba med sitt drömyrke.

Fredrik "Frippe" Johansson tar emot priset för årets nytänkare på Lärargalan 2019.

Fredrik "Frippe" Johansson tar emot priset för årets nytänkare på Lärargalan 2019. Foto: privat

Frippe - som han kallas av både kollegor och elever - ställer upp på en spontan intervju och berättar om priset han fick ta emot för två veckor sen på den tevesända Lärargalan i Stockholm.

Hans väg till läraryrket var inte spikrak, kan man nog säga. Efter gymnasiet visste han med bestämdhet att han inte skulle bli lärare. Men efter att han hade läst en utbildning inom nätverksteknik kom han ändå in på läraryrket.

-Jag halkade in på det, kan man nog säga. Men ganska snabbt upptäckte jag att det var riktigt kul att få undervisa och möta eleverna. Så jag lästa in behörigheter efterhand och nu är jag förstelärare. Jag tycker verkligen att jag får arbeta i mitt drömyrke, säger Frippe.

Han beskriver sig som ganska traditionell i sin lärarroll i början av karriären, men på senare år har han vågat ta ut svängarna lite mer. Så spelar han till exempel in youtube-filmer inför lektionerna. Det gör att eleverna kan jobba i sin takt och mycket enklare kan ta igen när man till exempel har missat en lektion. Motivationen har alltid varit att göra det lite bättre från år till år. Och det handlar både om att förbättra undervisningsmaterialet och mötet med eleverna.

-Jag ifrågasätter alltid det jag gör, men utan att tvivla på mig själv. Även om jag gjort fel, har jag då chansen att göra bättre nästa gång. Bara för att jag har gjort så i alla år, betyder det inte att det är rätt idag, tillägger Frippe.

Även utanför jobbet använder Frippe samma framgångsrika metodik. För tio år sen började han ifrågasätta en inte alltid så hälsosam livstil med lite för mycket glass i soffan. Han bestämde sig för att börja träna. I år har han hunnit springa 200 mil (!!!) och målet är att kunna springa en maraton om året resten av livet.

Motiveringen från Fredriks elever:

”Du inspirerar, tar in senaste tekniken, uppdaterar dig hela tiden och ser alla oss elever med särskilda behov som en utmaning till att bli en bättre lärare. De ger oss mod, trygghet, insikt och självkänsla och ser alltid lösningar, metoder och arbetssätt för att utveckla varje elev så långt som möjligt. Du är en yrkesskicklig lärare som låter oss uppleva tekniken från olika perspektiv. Alltifrån uppfinnartävlingar, studiebesök på företag, starta UF-företag, föreläsningar och besök på vetenskapscentrum. Du gör oss nyfikna och får oss att vilja lära oss mer.”

Lärargalan Länk till annan webbplats. delar årligen ut priser till Sveriges bästa lärare. Bland tusentals motiveringar som skickas in av eleverna själva väljer en jury ut pristagarna i tio olika kategorier.

Läs mer om Lärargalan och årets pristagare på larargalan.se Länk till annan webbplats.