Artikeln publicerades 15 februari 2021

Studera till lärare och få lön av Ronneby kommun

Ronneby kommun ger nu två blivande lärarstudenter möjlighet att läsa till grundskollärare vid Högskolan Kristianstad och samtidigt arbeta som lärare i Ronneby kommun. Idag öppnar ansökan.

två personer sitter vid ett skrivbord och tittar in i kameran

28-årig Joel Masseck är inne på sitt andra år som lärare på Saxemaraskolan. 63-åriga Britt Abrahamsson har två år kvar till pension och är Joels mentor på skolan. Foto: Bob Hansson (Högskolan Kristianstad)

I samverkan med högskolan erbjuder Ronneby kommun för tredje året i rad två personer möjlighet att kombinera en anställning inom skolan med studier till lärare, denna gång med inriktning mot arbete i grundskolans åk 4-6. Upplägget ger den studerande unika möjligheter att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken och får lön redan under utbildningstiden.

– För oss som arbetsgivare är den kombinerade modellen en bra möjlighet att öka utbytet mellan senaste forskningen i exempelvis pedagogik och den praktiska användningen i klassrummet. Det kollegiala lärandet har så fått en andra dimension, där både erfarna och nya kollegor lär i utbyte med varandra, säger förvaltningschefen för utbildningsförvaltningen Tobias Ekblad.

Ronneby kommun erbjuder nu två tjänster - en på Slättagårdsskolan åk 4-6 och en på Kallingeskolan åk 4-6. Den arbetsplatsintegrerade grundlärarutbildningen innebär att man kombinerar studier på 75 procent med arbete som lärare på halvtid. Redan från start får man ett undervisningsansvar på skolan.

Tidigare år har utbildningstakten varit 125 % under första läsåret, så att arbete i skolan fick vänta till andra året. Därför är det först till höstterminen 2021 som ytterligare två av Ronneby kommuns tidigare studenter kommer att kombinera studier och arbete på samma sätt. Detta gäller dock enbart studenter som läser grundlärarutbildningen 7-9.

– Även om det periodvis kan bli väldigt intensivt, så måste detta vara det bästa sättet att bli lärare på, säger Joel Masseck som är inne på sitt andra år i utbildningen som han kombinerar med lärarrollen på Saxemaraskolan.

Vill man söka tjänsterna, så behöver man både skicka en ansökan till Ronneby kommun och till Högskolan Kristianstad. Ansökningstiden är öppen från idag, 15 februari till och med den 15 mars 2021.

Mer information och länkar för att söka tjänsten och utbildningen finns på Kunskapskällans hemsida.