FAQ Skolplacering i Ronneby kommun
Det finns fastställda riktlinje för skolplacering i Ronneby kommun.
Läs riktlinjen här. Pdf, 380.6 kB.
Hur bestäms placeringen vid en skolenhet?
Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavares önskemål när den placerar en elev vid en viss skolenhet. En vårdnadshavarens önskemål om placering vid en viss skolenhet får inte gå ut över ett annat barns rätt till placering vid en skolenhet nära hemmet (närhetsprincipen). När antalet elever som vill gå på en skola är större än det antal platser skolan erbjuder, måste kommunen därför bedöma vilka elever som har bäst rätt till en plats på skolan, urvalskriterier. Det är respektive rektor på skolenheten som avgör hur många elever som får plats på skolenheten.
Om antalet sökanden är större än antalet platser vid en skolenhet ska följande urvalskriterium tillämpas för placering vid skolenhet:
- Upptagningsområde
- Syskonförtur
- Relativ närhet
När görs placering till ny skolenhet?
Alla 6-åringar i kommunen som ska börja förskoleklass erbjuds en skolplacering utifrån sitt upptagningsområde.
Därefter sker skolplacering till ny skolenhet enligt nedan:
Till Snäckebacksskolan
Espedalsskolan inför årskurs 4
Hobyskolan inför årskurs 7
Listerbyskolan inför årskurs 7
Saxemaraskolan inför årskurs 7
Till Parkdalaskolan
Fredriksbergsskolan inför årskurs 4
Johannishusskolan inför årskurs 7
Till Kallingeskolan
Backarydsskolan inför årskurs 7
Eringsbodaskolan inför årskurs 7
Hallabroskolan inför årskurs 7
Slättagårdsskolan inför årskurs 7
Kallingeskolan gör inga skolplaceringar utan tillhör skolan från förskoleklass till årskurs 9.
Övriga årskurs 6 elever i friskolor eller skolor i annan kommun till respektive högstadieskola utifrån upptagningsområde.
Kan eleven välja en annan skola än den eleven erbjuds?
Kommunen beaktar i första hand vårdnadshavares önskemål, men detta får inte påverka andra barns rätt till en närliggande skola d v s elever med folkbokföringsadress inom respektive upptagningsområde. Om antalet elever överstiger antalet platser, används urvalskriterier som syskonförtur och relativ närhet.
Mitt barn har inte fått något erbjudande om skolval inför förskoleklass
Om ditt barn ska börja förskoleklass och inte har mottagit något brev kan det beror på att barnet saknar folkbokföringsadress. Kontakta Ronneby kommuns kontaktcenter, tel 0457-61 80 00, e-post kontakt@ronneby.se
Mitt barn har inte fått något erbjudande om skolval inför årskurs 4 alternativt årskurs 7
Om elever i årskurs 3 eller årskurs 6 inte har mottiagit information om erbjudande om skola kan det beror på att eleven redan går i en skola som erbjuder årskurs 4 och årskurs 7 eller att eleven inte är folkbokförd i Ronneby kommun. Då görs istället en ansökan om skolbyte via e-tjänsten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad innebär ett upptagningsområde?
Ett upptagningsområde är ett geografiskt område från vilket en skola får sina elever ifrån. Elever som har sin folkbokföringsadress inom ett vistt upptagningsområde har förtur till den skolan.
Om eleven väljer en annan skolan har den då rätt till skolskjuts?
Rätt till skolskjuts gäller inte elever som väljer att gå i en annan skola, än den där kommunen annars placerat dem, eller som går i en fristående skola i kommunen.
Skollagen säger att om "det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska kommunen även anordna skolskjuts i dessa fall." Exempelvis kan en elev som har rätt till skolskjuts med ett busskort till sin placeringsskola behålla busskortet om eleven väljer en annan skola inom kommunen. Dock garanterar inte busskortet en skolskjutstrafik anpassad till vald skolas schematider, vilket innebär att eleven hänvisas till ordinarie tidtabeller med Blekingetrafiken.
Om placeringsskolan har en upphandlad skolskjutstrafik kan den inte förändras tidsmässigt eller längdledes för att passa en annan skola.
Läs mer om skolskjuts på www.ronneby.se/skolskjuts
När får vårdnadshavare information om skolplacering?
Information om skolplacering skickas ut i februari. Vårdnadshavare måste bekräfta eller önska annan skolplacering senast 1 mars. Beslut om skolplacering meddelas i april.
Kan beslut om skolplacering överklagas?
Ja, vårdnadshavare kan överklaga beslut om skolplacering till Förvaltningsrätten eller Skolväsendets överklagandenämnd.