Artikeln publicerades 7 juli 2021

Peab kommer att bygga nya Persborgs förskola

Ronneby kommun har tecknat avtal med Peab för nybyggnation av Persborgs förskola i Ronneby. Projektet innehåller rivningen av Skogsgårdsskolans gamla lokaler och nybyggnation av en modern förskola på samma plats.

Ritning i perspektiv av nya förskolan

Den nya förskolan kommer att erbjuda plats för upp till 180 barn samt nattisverksamhet. Byggtiden beräknas att starta i mars 2022 och förskolan kommer att vara inflyttningsklar till vårterminen 2024.

– Det känns glädjande att kunna komma igång med detta projekt enligt planeringen. Behovet av förskoleplatser är fortsatt stort i Ronneby kommun och det finns många tillfälliga lösningar som är väldigt kostsamma, säger Anna Hinseäng, exploateringschef i Ronneby kommun.

När barn och elever från nuvarande Skogsgårdsskolan och Skogsgårdens förskola i början av 2022 har flyttat från den befintliga byggnaden kan projektet starta. Eleverna har då flyttat till den nya Parkdalaskolan och förskolebarnen har flyttat till paviljonger i närheten av den nuvarande förskolan.

Persborgs förskola kommer från vårterminen 2024 att kunna ta emot upp till 180 barn som fördelas på tre moduler. Varje modul rymmer 60 barn som kommer att delas upp på fyra små hemvister med tillgång till gemensamhetsytor. Alla hemvister är på nedre plan och nås via sex entréer. En del av förskolan är i två plan och på övre plan finns bibliotek, personalutrymmen samt restaurang och kök.

– Det här projektet är en viktig framtidssatsning för invånarna i Ronneby och vi är stolta över att få bidra med våra kunskaper. Peab har en bred kompetens och erfarenhet av att bygga förskolor och vi ser fram emot samarbetet med Ronneby Kommun. Den nya förskolan kommer att bli en mötesplats för både förskolebarn, personal och föräldrar. Förskolan kommer att hålla i många generationer framöver och för oss är detta ett bra exempel på närproducerat samhällsbygge, säger Bratislav Marjanovic, regionchef på Peab.

Byggprojektet beräknas att kosta 80 miljoner kronor.

Mer information & bilder finns på ronneby.se/framtidensskolor