Grundskola & gymnasiet

Som vårdnadshavare med barn på en kommunal skola eller gymnasiet kommer du att få och lämna information i två olika system, Vklass och Skola24. Nedan finns information och manualer hur du gör detta.

Vklass

Samtliga grundskolor (F-9) och gymnasieskolor använder den digitala lärplattformen Vklass för information, dokumentation och uppföljning. Eleverna har egen inloggning till systemet och kan se schema, lektioner, ta del av nyheter och ha koll på läxor och prov. Nytt för läsåret 2021/2022 är att du som vårdnadshavare lämnar samtycke digitalt.

OBS! Du som har ditt/dina barn på Hobyskolan eller Kallingeskolan 7-9 kommer under vårterminen 2022 att använda Vklass även för att anmäla frånvaro, ledighetsansökan och schema till fritidshem.

Första gången du loggar in i Vklass är det mycket viktigt att du gör följande:

  • Fyll i dina kontaktuppgifter (mobilnummer och e-postadress) och kontrollerar dina adressuppgifter under din profil.
  • Fyll i extra kontaktuppgifter till anhöriga. Tidigare har du fyllt i detta i en blankett vid läsårsstart men denna ersätts nu av de extra kontaktuppgifter som du skriver in i Vklass.
  • Godkänna/ej godkänna de digitala samtycken som finns för dig som vårdnadshavare att besvara i Vklass

Skola24

Skola24 är utbildningsförvaltningens digitala system för hantering av schema och frånvaro. Här ska du som vårdnadshavare anmäla frånvaro för ditt/dina barn, via webb, app eller telefon. Vid all frånvaro skickas ett sms. I meddelandet finns information om anledning för frånvaro som t.ex. anmäld eller oanmäld och tid för frånvaro.

OBS! Du som har ditt/dina barn på Hobyskolan eller Kallingeskolan 7-9 kommer under vårterminen 2022 att använda Vklass även för att anmäla frånvaro, ledighetsansökan och schema till fritidshem.

Fyll i dina kontaktuppgifter

För att du ska kunna få ett sms från Skola24 är det viktigt att du fyller i dina kontaktuppgifter (mobilnummer och e-postadress) i Skola24. Detta gör du enkelt när du är inloggat i systemet genom att högerklicka på din profil högst uppe till höger.

I webbversionen av Skola24 kan du också se frånvarostatisk och lämna in digital ledighetsansökan. Som vårdnadshavare har du tillgång till en app för Skola24, där kan du bland annat anmäla frånvaro och se schemat.

Information och manualer

Det är mycket som är nytt när barnen börja på en ny skola. För att du som vårdnadshavare ska kunna ta del av all information och enkelt kunna lämna frånvaroinformation eller skicka in samtycke behöver du ladda ner apparna eller spara länkarna till webbversionerna av Vklass och Skola24. Även du som har varit med ett tag kan behöva uppdatera dig vid behov.

Nedan hittar du manualer och hjälptexter som visar steg för steg hur du gör: