Cefur - forskning för hållbar utveckling

Centrum för forskning och utveckling i Ronneby [Cefur] är ansvariga för Ronneby Kommuns satsning på hållbar utveckling. Vår långsiktiga målsättning är cirkulär ekonomi och metoden vi valt för att komma dit är att låta oss inspireras av Cradle to Cradle.

Ronneby Kommun strävar efter att lämna efter sig ett positivt avtryck, att vara mer än bara hållbar och att skapa mervärde för kommande generationer och för miljön vi lever i.

Nyheter

 • 2018-09-19

  Livestreaming av "Circularity in the Build Environment enabled by digitalization" 20 september 2018

  Följ live-streamingen för "Circularity in the Built environment enabled by Digitalization" med denna länk:
  https://www.youtube.com/watch?v=xHslD_th2RMlänk till annan webbplats

 • 2018-07-13

  Flexibel fasad på Snäckebackskolan - ett spännande exjobb

  Omar Zalloum presenterade sitt exjobb från Chalmers om flexibla fasader för Snäckebacksskolan.
 • 2017-10-11

  Sveriges första "mörkgröna" skola

  Skanska har idag delat ut diplom till Ronneby Kommun och till Listerbyskolan för att uppmärksamma den första mörkgröna skolbyggnaden i Sverige.                     
 • 2016-11-24

  Guide för bioplaster

  "Guide för bioplaster - från tillverkning till återvinning" finns att ladda ner från Cefurs webbplats. Guiden är ett resultat från projektet "Hållbar återvinning av "gröna" plaster" (Mistra Green Plastics) i programmet Mistra Closing the loop, finansierat av Mistra. Cefur deltog med fyra företag i regionen.
 • 2015-12-02

  Ronnebys Cradle to Cradle®-satsningar hyllade i Antwerpen

  Planerna för området Kilen samt den färdiga förskolan Backsippan presenterades vid en konferens i Antwerpen. Presentationerna togs emot med stående ovationer och mycket beröm.
 • 2015-09-30

  Ekobygg 2015

  Vi pratar cirkulära material i byggbranschen på ekobygg 2015. Tillsammans med Sundahus presenterar vi vårt nya EU-finansierade forskningsprojekt, BAMB- Buildings As Material Banks. På cirkulärekonomi scenen den 30 september, kl. 12.00
 • 2015-09-03

  Ronneby kommun i stort EU-projekt - BAMB

  Horison 2020 är EU´s hittills största program för forskning och innovationer. Under tre år kommer forskningsinstitut, universitet och näringsliv över hela Europa att utforska och visa hur byggbranschen kan omformas för att göra cirkulära byggnader på riktigt i projektet BAMB – Buildings As Material Banks. SundaHus i Linköping AB (publ) och Ronneby kommun är de svenska aktörerna i projektet.