Tidens gång och Tidens spegel

Skulpturerna Tidens gång och Tidens spegel hittar du i den japanska trädgården i Ronneby brunnspark.

"Tidens gång" i röd granit, symboliserar livet från noll till slut. Den avskalade och polerade toppen liknar en grodd som med kraft arbetar sig ur frukten. Stenen väger ca 4,5 ton.

"Tidens spegel" i gråsvart granit ligger lite längre in i trädgården. En sten är avsågad horisontellt strax ovanför mitten. De två delarna låter hon vila mot varandra. Den enas platta och blankpolerade yta är utformad till en vattenskål. Regnet förser skålen med vatten som får rinna ner längs kanterna. Fukiko förklarar skulpturen så här: "Vattenytan är en spegel för tiden, årstiderna, generationerna och epokerna". Vattenskålen är ett attribut som finns i de flesta japanska trädgårdar.

Konstnär: Fukiko Nakabayashi

Född 1939 i Taiwan, uppväxt i Japan. Hon deltog i ett skulptursymposium 1974 i norra Skåne och stannade därefter kvar i Sverige.

Utbildning: Konsthögskolor i Tokyo och Yokohama.

Fukiko Nakabayashi arbetade främst med naturmaterial som natursten, polerad diabas, papper och trä. Tomhetens estetik och livets linjer är återkommande teman i hennes konceptkonst. Hennes ambition var att tala till känslan, inte förnuftet. Med sitt konstutövande ville hon skapa tid och rum för eftertanke och filosofisk betraktelse.