Artikeln publicerades 1 maj 2023

Backaryds samhällsförening tog hem landsbygdspriset

Prisutdelningen blev en överraskning under valborgsmässofirandet i Backaryd på söndagskvällen.

Landsbygdspriset 2022

Kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) delar ut landsbygdspriset 2022 till Lina Carlstedt, ordförande i Backaryds samhällsförening.

Det blev Backaryds samhällsförening som tog hem Ronneby kommuns landsbygdspris för år 2022. Motivering var att de genom upprustningen av Backaryds isrink har vidareutvecklat en viktig mötesplats i samhället och att satsningen är föredömlig med sitt tydliga fokus på unga och folkhälsa. Priset delades ut av kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) under valborgsfirandet i Backaryd på söndagskvällen. Det hade tidigare meddelats att priset skulle delas ut under just valborgsmässofirandet, men inte i vilket samhälle.

Isrinken har funnits på plats sedan 50-talet och har sedan dess varit en populär samlingsplats då vädret tillåter åkning. Genom att den är finurligt byggd i en bäckfåra kan den dämmas upp och frysa till utan tillförd energi då det är minusgrader.

Under förra årets rustades isrinken upp med ny belysning, ny grillplats och andra insatser. Nu blir det alltså ännu lättare för Backarydsborna att träffas och umgås vid isen under kalla vinterdagar. Upprustningen har skett med hjälp av försköningsmedel från Ronneby kommun.

- Att bli tilldelade landsbygdspriset betyder såklart väldigt mycket för oss i Backaryd. Isrinken är verkligen en samlingspunkt i byn de kalla vinterdagarna och då är där aktivitet från morgon till kväll. Genom upprustningen med belysning har alla möjlighet att vara där även senare på kvällarna och spela, åka och grilla.

Ronneby kommuns landsbygdspris upprättades i samband med tilldelningen av pris för årets landsbygdskommun 2022. Det delas ut varje år till det samverkansprojekt som bäst har bidragit positivt till utvecklingen av landsbygden i Ronneby kommun. Landsbygdspriset omfattar förutom utmärkelsen en prischeck om 10 000 kr.