Artikeln publicerades 31 oktober 2022

Elda säkert i vintertid

Vid den här årstiden är det vanligt att tända en brasa i kaminen eller i den öppna spisen. Tänk på säkerheten och att ta hänsyn till grannar, i samband med detta.

Varm braskamin ned eld i vintermörkret

Till följd av höga elpriser kanske du har installerat eller funderar på att installera en kamin i ditt hus. Här kommer några goda råd kring vedeldning och vad som är bra att tänka på. Genom att elda på rätt sätt minskar du risken för att grannar störs av röken från din eldning.

Ha följande i åtanke vid hemmaeldning:

  • Elda endast med torr ved
  • Se till att ha god lufttillförsel
  • Använd en lagom mängd ved för den kamin som du eldar i. Kontrollera med tillverkaren vilken mängd ved just din kamin är anpassad för
  • Sota din eldstad regelbundet
  • Visa hänsyn till dina grannar, kontrollera hur vinden blåser innan du börjar elda
  • Ha som rutin att kontrollera röken från skorstenen då och då. Ljus, genomskinlig rök är tecken på god förbränning.
  • Elda inte när det är dimma eller inversion, då har röken svårt att stiga

Läs mer om hur du eldar säkert hemmavid i vintertid här.

Funderar du på att installera in kamin eller eldstad?

Anmälan

För att installera eller väsentligt ändra en eldstad eller rökkanal krävs det att du skickar in en anmälan och inväntar startbesked innan du påbörjar åtgärden. Om installationen väsentligt påverkar byggnadens utseende kan den kräva bygglov.

Läs mer om hur du gör en anmälan av eldstad här

Provtryckning

Skorstenar, rök- och avgaskanaler ska vara så täta att brandfara, risk för förgiftning eller andra olägenheter inte uppstår. Tätheten kan kontrolleras genom läckagemätning eller röktrycksprovning. Detta genomförs av en sotare eller annan sakkunnig som intygar att kanalen är tät.