Artikeln publicerades 14 september 2022

Mer skadegörelse mot mätutrustning

Mer skadegörelse mot mätutrustning gör att badtemperaturerna för Lilla Galtsjön, Mållsjön och Skörjesjön inte längre kan mätas och visas i tjänsten Ronneby Live.

Bryggan vid Mållsjön, sommar

Intresset av att ta del av de kommunala badplatsernas badtemperaturer på mobilsiten Ronneby Live har varit stort under hela sommaren. I slutet av augusti kunde Skörjesjöns badtemperatur inte längre visas på grund av stöld av den tekniska utrustningen. Nu har dessvärre även Lilla Galtsjön och Mållsjön drabbats.

Ronneby Live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är texten för de tre drabbade badplatserna uppdaterad med att det inte längre är möjligt att ta del av någon aktuell badtemperatur. Detta gäller Skörjesjön i Backaryd, Lilla Galtjsjön i Belganet och Mållsjön i Möljeryd.

– Tyvärr har nu även Lilla Galtsjön och Mållsjön haft stölder av den tekniska utrustningen som krävs för att vi ska kunna visa badtemperaturerna på Ronneby Live, säger Nicklas Martinsson, verksamhetschef fritid och kultur. Det är cirka 50 000 kronor som vi har förlorat och sen tillkommer även all arbetstid som vi har behövt lägga.

Efterfrågad tjänst

Efterfrågan på att kunna ta del av badtemperaturerna är fortsatt stor. Alla kommunala badplatsers temperaturer, förutom Rödbysjön i Bräkne-Hoby, har kunnat presenteras under säsongen där skräddarsydda lösningar bar byggts för de strömlösa badplatserna ute på landsbygden.

– På de tre badplatserna på landsbygden som nu drabbats av stöld har vi byggt skräddarsydda lösningar för att ens göra det möjligt att visa temperaturerna digitalt, säger digitaliseringsstrateg Emma Hessbo.

Det har stundtals varit en utmaning att få allting att fungera eftersom de drabbade badplatserna saknar ström vilket är en förutsättning för att få till den digitala badtemperaturen på Ronneby Live.

- Många tror att vi inte prioriterar landsbygden, men det gör vi verkligen. Engagemanget har varit väldigt stort kring att få allt att fungera på just dessa drabbade badplatser och tekniker har lyckats hitta lösningar som verkligen fungerat, säger digitaliseringsstrateg Emma Hessbo.

 

Ronneby kommun har nu tagit beslutet om att inte ersätta den tekniska utrustningen vid de tre badplatserna som drabbats av stöld. Förhoppningen är att alla kommunala badplatsers badtemperaturer ska kunna visas till våren igen men en fortsatt diskussion behöver tas ifall det är möjligt med tanke på den skadegörelse som nu varit.

Ronneby Live - live.ronneby.se - Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du fortsättningsvis ta del av övriga kommunala badplatsers vattentemperaturer.

Kontakt för mer information

Nicklas Martinsson, Verksamhetschef Teknik Fritid Kulturförvaltningen, nicklas.martinsson@ronneby.se, 0457-617510

Emma Hessbo, Digitaliseringsstrateg,
emma.hessbo@ronneby.se, 0457-618038