Artikeln publicerades 13 juli 2020

Ny lag ska bidra att minska smittspridning

Från 1 juli 2020 gäller en ny lag som kräver att serveringsställen (restaurang, bar, café mm) minska trängsel. Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Föreskrifterna ska hjälpa caféer och restauranger att motverka spridning av covid-19.

Förslag möblering serveringsställe med minst en meter avstånd mellan bord och stolar

Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna i Ronneby kommun har sammanställt informationen till serveringsställen på ett informationsblad där även en illustration ingår som förtydligar hur det nya kravet på minst en meter avstånd mellan sällskap ska läsas. Illustrationen är godkänd av Smittskydd Blekinge. Den är framtagen för att ge tydlig information till företagen med serveringar men är också bra för övriga verksamheter att använda som mall för möten, fikaplatser med mera.

Ladda ned informationsbladet inklusive illustrationen här. Pdf, 248.4 kB.
Ladda ned illustrationen (bild i png-format)

Om den nya lagen

Lagen innebär att serveringsställen som restauranger, barer och caféer har ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19. Det är kommunerna som ansvarar för att både bedriva tillsyn och fatta beslut om förelägganden och förbud om lagen inte följs.

De nya föreskrifterna trädde i kraft den 7 juli 2020.

Läs mer om den nya lagen Länk till annan webbplats.