Artikeln publicerades 3 december 2019

Paraffinliknande klumpar i strandlinjen

Ronneby kommun har uppmärksammats på att det har flutit i land paraffinliknande klumpar i strandlinjen vid Gö. Frivilliga som vill hjälpa till att samla in dessa klumpar kan lägga dem i plastpåsar och lämnar in till närmaste återvinningscentral.

Uppdatering 2019-12-04

Under förra veckan hittades liknande vita klumpar vid Ölands östra kust och Mörbylånga kommun har låtit proverna analyseras. Resultat bekräftar att det är paraffin vilket inte är giftigt. Länsstyrelsen i Blekinge gör bedömningen att det handlar sig om samma typ av klumpar som nu har hittats vid bland annat Gö.

Därför uppdaterar Ronneby kommun informationen till allmänheten när det gäller hantering av klumparna:

  • Frivilliga som vill hjälpa till att samla in dessa klumpar kan lägga dem i plastpåsar och lämnar in till närmaste återvinningscentral.

Följ länken för att välja närmaste återvinningscentral i listan eller på kartan

Rekommendationen till hundägare att ha uppsikt över sina hundar kvarstår dock. Detta med anledning av att hundar kan äta av paraffinet. Paraffin minskar upptagningsförmågan i tarmen och verkar laxerande.

Vid eventuella frågor ring gärna till 0457-61 80 00 eller mejla till mbf@ronneby.se.

2019-12-03

Ronneby kommun har uppmärksammats på att det har flutit i land paraffinliknande klumpar i strandlinjen vid Gö.

Prover på detta material har skickats till ett laboratorium för analys. Kommunen i samverkan med Kustbevakningen och Räddningstjänsten arbetar nu med att fastställa hur stor del av kustlinjen som kan vara påverkad.

I december 2014 inträffade en likande händelse. Analyser visade då att det var paraffin, som sköljts ut vid rengöring av fartygstankar, varför det kan antas vara samma typ av förorening nu.

Kommunen avråder från att hantera dessa klumpar till dess att analyser på klumparna är utförda. Vi uppmanar hundägare att ha uppsikt över sina hundar vid promenader vid kusten längs Gö.

Vid eventuella frågor ring gärna till 0457-61 80 00 eller mejla till mbf@ronneby.se.