Energitips till livsmedelsföretag

Många sätt som vi tillverkar energi på skadar miljön och påverkar bland annat klimatet. För livsmedelssektorn kan till exempel nämnas att hela 40-50 % av en butiks elanvändning går till förvaring av kylda och frysta livsmedel.

Energi förbrukas genom uppvärmning och ventilation av lokalen, kylning och varmhållning av livsmedel, varmvatten, belysning och användning av elektriska apparater.

Enkla tips som gör skillnad i din plånbok

  • Använd lågenergilampor och lågenergilysrör. Genom att byta ut tio av de glödlampor som lyser under längst tid mot lågenergilampor eller kompaktlysrör kan du spara 500 kWh. I utrymmen som sällan används kan man installera en närvarodetektor som tänder
    belysningen när någon kommer in i rummet.
  • Se till att den köksutrustning som köps in är märkt med energiklass A. För kylar och frysar finns även märkningen A+ och A++, där A++ är energisnålast. Tänk på att damma av kyl-slingorna regelbundet för att bevara den låga energiförbrukningen.
  • Försök att undvika stand by-läge, det är bättre att helt stänga av utrustningen. Anslut flera apparater till en grenkontakt med strömbrytare så går det snabbt att stänga av alla.
  • När man bygger nya anläggningar kan energifönsterglas användas för att spara uppvärmningskostnader.
  • Kontrollera att inte utrustning, belysning och ventilation går på tomgång när ingen är på jobbet. Det kan finnas besparingar att göra om endast nödvändig utrustning (som kylar och frysar) är igång när verksamheten är stängd.
  • Se till att uppvärmning av lokalen inte sker samtidigt som eventuell klimatkyla är igång.
  • Kontrollera ditt el-abonnemang. Rätt storlek på huvudsäkringen ger billigare årskostnad än om man har en alltför stor.

Följ upp och se resultatet

Följ upp energianvändningen månadsvis så får du reda på om det är något som inte fungerar som det ska. Du får dessutom ett bra underlag för att jämföra om dina energibesparande åtgärder gett resultat. Läs gärna mer på energimyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.