Använd rätt båtbottenfärg

Båtbottenfärger används för att motverka att exempelvis alger och havstulpaner sätter sig fast på båtens skrov. Färgerna kan innehålla farliga ämnen som gör dem giftiga också för andra vattenlevande djur och växter. Sådana färger klassas som bekämpningsmedel och användningen är reglerad.

Var därför noga när du väljer färg till din båt.  Båtbottenfärger som säljs av handlare i Blekinge kan vara endast tillåtna för båtar som huvudsakligen används på västkusten. På västkusten finns pga den högre salthalten annat behov av bekämpning och giftigare färger är där tillåtna. Använder du sådan färg måste du ha din huvudsakliga användning av båten på västkusten, det vill säga att båten är i vattnet mer där än den är i vår del av östersjön, annars är din användning olaglig.

Att det ens är tillåtet att sälja färg här som inte får användas kan tyckas märkligt men så är det. Färghandlaren gör inget formellt fel när färgen säljs- bara du inte får vilseledande information.

  • Det är tyvärr du som användare som får ta hela ansvaret.
  • För den som döms för olovlig kemikaliehantering är straffet böter.

Därför - Läs noga på färgburken vilket användningsområde färgen är godkänd för. Ingen annan användning är tillåten.

Mer information om båtbottenfärger och färgernas godkännanden kan du hitta på Kemikalieinspektionens hemsida. Bra information om hur du utan bekämpningsmedel kan få bort havstulpaner hittar du på Skärgårdsstilfelsens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hemsida.