Samhällen i kommunen

Backaryd Länk till annan webbplats.

Backaryd är ett samhälle 17 km norr om Ronneby och 15 km från Bräkne-Hoby. Samhället är byggt kring kyrkan som ståtar med sin klockstapel från 1600-talet. I Backaryd bor du med naturen inpå knuten. Här finns bland annat skola, dagis, närlivs, bensinmack och restaurang. Du når Växjö på en timme och Ronneby på knappa tjugo minuter.

Belganet Länk till annan webbplats.

Belganet finns 28 km norr om Ronneby. Här är du alltid nära naturen och det finns bland annat en vildmarksled att följa.

Bräkne-Hoby Länk till annan webbplats.

Bräkne-Hoby är placerat mitt i Blekinge. Det är nära till hav och skärgård, naturreservat och till Järnavik, en fyrstjärnig campingplats, vandrarhem, stugbyar och gästhamn med kajakuthyrning. Dessutom finns folkhögskola, naturbruksgymnasium, gymnasiesärskola, F 6-skola och Blekingearkiv. Det är nära till naturen och Bräkneåns dalgång är ett riksintresse. Inom Bräkne Hoby finns ca 400 fornlämningar.

Eringsboda Länk till annan webbplats.

Eringsboda ligger på gränsen till Småland i ett naturskönt område. Kanske är det mest känt för danspalatset Eringsboda Brunn och Blomstergården som varit ett turistmål för hela södra Sverige sedan decennier tillbaka. Blomstergården har öppet juni-augusti. Här finns stora möjligheter till aktivt friluftsliv och ett stort fiskevårdsområde som inkluderar tio sjöar med en sammanlagd yta av mer än 300 hektar. Där kan du fiska, hyra båtar, bada eller bara njuta av naturen. Här finns också Räntemåla gård med älgar i vilthägn som är öppet för allmänheten.

Listerby

Listerby är placerat utmed E22 mellan Ronneby och Karlskrona. Listerby IK är en stark idrottsförening som årligen arrangerar en stor loppis med tusentals besökare till Gnistans idrottsplats. Listerby sträcker sig ända ner till havet och i skärgården finns ett antal öar som är naturreservat. Området erbjuder bra fiske av gädda och abborre.

Saxemara

Saxemara finns i en vik 7 km utanför Ronneby. Saxemara är mest känt för sitt båtvarv som legat på platsen sedan 1927. Förr fanns liknande båtbyggerier längs hela Blekinges kust. Idag är detta det enda i sitt slag som ännu är i drift. Saxemara båtvarv ägs av Blekinge museum och båtbyggeriverksamheten drivs av Niklas Nyström.

Johannishus Länk till annan webbplats.

Johannishus ligger på Johannishusåsen som är en rullstensås. På åsen som är naturreservat finns flertalet hotade arter och även fornlämningar. Vid Västra Vång har man hittat Blekinges största skattfynd. I samband med plöjning 1865 hittades ett kopparkärl fyllt med sex kilo guld- och silverföremål. Skatten grävdes troligen ner i början av 1100-talet men är till stor del av vikingatida ursprung.

Hallabro

Hallabro ligger mellan Backaryd och Tingsryd 24 km från Ronneby. Det är ett samhälle omgärdat av skog och natur.

Kallinge

Orten bildades under 1800-talets senare hälft, när Örmo Bruk flyttades från Konga i Småland till vattenfallet vid Kallinge. Kallinge bestod till en början av två byar, Häggatorp på västra sidan av Ronnebyån och Kalleberga på den östra. I Kallinge finns Blekinges enda flygplats med daglig trafik från både Arlanda och Bromma samt en del övriga destinationer. Flygplatsen delas med F17, Blekinge flygflottilj. Kallinge (och Ronneby) blev namnet på allas läppar hösten 2009 när hemmabandet The Playtones kammade hem segern i Dansbandskampen.