Vinnare av landsbygdspriset, ca 10 personer, står leende vända mot kameran med diplom, blommor och en stor prischeck. Blommande buskar i bakgrunden

Landsbygdspriset 2023

Och vinnarna av Ronneby Kommuns landsbygdspris för år 2023 är.... Trädgårdsgruppen i Svenmanska trädgårdsparken, Bygd i samverkan i Bräkne-Hoby! Varmt grattis till ett välförtjänst pris!

Under de senaste 10 åren har Trädgårdsgruppen, under ledning av Roland och Eva Gustavsson tillsammans med flera andra entusiastiska medlemmar, förvandlat parken till en plats som verkligen blomstrar. Varje måndag under växtsäsongen samlas ett gäng trädgårdsentusiaster från Hoby för att rensa, vårda, plantera och planera för parkens framtid. Gruppen har nu ca 35 medlemmar.

Tack vare deras engagemang har parken blivit ett trevligt tillskott i besöksnäringen lokalt, men också för mer långväga grupper som under ett studiebesök kan lära mer om skötsel och botaniska framgångsrecept.

Motivering: Genom mycket hög kompetens inom det botaniska området har Svenmanska trädgårdsparken utvecklats till ett attraktivt besöksmål, inte minst för trädgårdsföreningar runt om i landet. Ideella krafter har under lång tid tillsammans skapat något av en oas i Bräkne-Hoby. Trädgårdsparken förstärker även Ronnebys varumärke och traditioner inom ämnet park och trädgård.

Andra nominerade var: Öljehult och Belganets samhällsföreningar.

Priset delas ut varje år av Ronneby kommun, förutom ära och berömmelse ges en prischeck om 10.000 kr.