Projekt Ronnebyslingor

RonnebySlingor är en samling upplevelser i Ronneby kommun – färdiga utflyktsslingor som är paketerade med berättelser, historia, kultur, design, konst, mat, djurliv, skog och natur. Projektet finansierades av SydostLeader och Ronneby kommun och genomfördes i nära samverkan med Ronneby kommunbygderåd. RonnebySlingor invigdes sommaren 2021.


Upplevelser från hav till skog, säger allt

I Ronneby kommun är vi bortskämda med att vi har allt. En rofylld skärgård, magnifika dalgångar, slingrande grusvägar genom de vackraste haglandskap, här vandrar man i vackra ekskogar, lummiga bokskogar eller vilda urskogar.

Oavsett vad du väljer möts du av höga naturvärden. Många menar att det är just den unika föreningen mellan skog och hav som gör Ronneby kommun så fullkomlig. I Ronneby finns många spår att följa, många landmärken som vittnar om historiens vingslag från havet i söder till vildmarken i norr.

Vi berättar gärna om mytomspunna Vångområdets hemligheter. Och vi vill dela med oss av Ronneby stads mäktiga historia. Vi uppmanar besökaren att undersöka den spännande berättelsen om det danska krigsfartyget, Gribshunden som sedan slutet av 1400-talet ligger på havets botten utanför Saxemara.

Livslust varje dag

Om känslan när paddeln når vattnet i den sköna naturen runt Karlsnäsgården med sina fina kanotleder och grillplatser, vill vi prata mer om. Vi vill berätta om vilken utmaning en tuffare kajaktur i Ronneby skärgård kan vara.

Vi kan inte prata nog om det lugn som en fikastund på en av våra vackra öar ger. Vi vill uppmana till att dra ut på äventyr på någon av våra vandringsslingor. Kanske sova över i ett vindskydd, laga frukost och middag över öppen eld.

En dröm är att kunna erbjuda en kunnig guide som kan följa med på turen. Historierna om fisketurer i månsken eller gäddfiske i havsviken vill vi förmedla. Om känslan, dofterna, vyerna när man tar sig fram på cykel eller häst genom makalösa gammelskogar, på ljuvliga stigar i bokskog eller på slingrande grusvägar genom gröna hagar och blomstrande ängar, berättar vi gärna och ofta.

Vi glömmer heller inte att berätta om att resan genom Ronneby kommun också innebär att pausa vid ljuvliga smultronställen, handla i gårdsbutiker fyllda med godsaker, äta gott på restauranger och lockas av gofika på kaféerna. Eller hur gott den nymjölkade mjölken du dricker direkt ur glasflaskan, smakar en solig eftermiddag på picknickfilten.

Gästfrihet året om

Ronnebyslingor uppmuntrar besökaren att upptäcka Ronnebytraktens smultronställen, att bli en del av ett spännande folkliv, att uppsöka enskilda badvikar, att hitta sin egen favoritplats och att pussla ihop egna favoritstråk. Sedan lägger vi till rik historia, spännande bygdehistorier och magiska förhistoriska platser. Allt detta som är Ronneby för oss som bor och verkar här. Det är allt detta som Ronnebyslingor vill berätta om.

Vi vill använda oss av berättelsernas kraft. Personliga berättelser från de som finns nära. Det är dessa berättelser som bygger kulturen, som lyfter vardagen och ger oss mening. Därför håller varje by nu som bäst på att ta fram sina smultronställen. De vill bjuda in besökare och grannar till sin plats på jorden, den plats som för dem är naturens och kulturens finrum.

Valfrihet som berikar

Ronnebyslingor vill alltså bjuda besökaren på spännande och intressanta upplevelser och utflykter. Res på landsbygden, res i staden eller varför inte kombinera och upplev både stad och landsbygd. Välj det färdsätt du själv föredrar eller kombinera mellan olika färdsätt såsom vandra, cykla, paddla, rida eller helt enkelt, ta bilen.

För mer information om RonnebySlingor, samt kartor och länkar till naturkartan, se:

RonnebySlingor | Visit Blekinge Länk till annan webbplats.