Näringslivsutveckling på landsbygden
Näringslivsenheten och landsbygdsutvecklaren delar målet att stärka och utveckla näringslivet på landsbygden i enlighet med det landsbygdspolitiska programmet. Genom ett nära samarbete förbättras kontinuerligt den service som erbjuds företag och entreprenörer. Målet är att skapa en gynnsam miljö där verksamheter kan växa och utvecklas i linje med sina ambitioner.
Glädjande ser vi att kommunens företagsklimat successivt förbättras, vilket återspeglas i en stigande placering på Svenskt Näringslivs ranking Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Förutom att stötta befintliga företag arbetar vi aktivt för att attrahera nya etableringar genom en smidig etableringsprocess. Vårt långsiktiga arbete för konkurrenskraft och tillväxt framgår också i Översiktsplanen 2045.
Läs mer om kommunens arbete med näringslivsfrågor här.
Läs mer om SydostLeader och deras företags- och projektstöd här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Exempel på aktiviteter:
- Främja ett gynnsamt företagsklimat.
- Synliggöra landsbygdens företag i samarbete med företagsföreningar.
- Driva utvecklingsprojekt tillsammans med Kommunbygderådet.
- Genomföra led- och produktutvecklingsprojektet ARK 56 i Biosfärområdet Blekinge Arkipelag.
- Arrangera nätverksfrämjande aktiviteter såsom frukostmöten och kompetensutveckling.
- Utveckla RonnebySlingor med fokus på vandringsleder och kortare slingor.
- Tillgängliggöra skärgården med båttrafik.
Stor branschbredd på landsbygden
På landsbygden finns en mångfald av företag, från el- och teknikbaserade verksamheter med internationella samarbeten, med lång tradition och yrkeserfarenhet, till den digitala nomaden som dagligen arbetar med affärskontakter i både Tingsryd, Tokyo och Långtbortistan.
Branscher på landsbygden är till exempel; Jordbruk och skogsbruk, tillverkningsindustri, bygg och anläggning, handel och service, turism och besöksnäriing, transport och logistik, konst och hantverk och IT och konsulttjänster.