Du är här: Invånare/Uppleva & göra/Kultur/Konst/Kulturcentrum Konsthall

Kulturcentrum Konsthall

EKTA - NON + FIGURATION

26 september - 5 november

EKTA (Daniel Götesson) född 1978, Bildkonstnär med bakgrund i skateboard och graffiti kulturen utbildad i London och sedan 2005 verksam i Göteborg. Han har gjort flera offentliga verk över hela Europa och arbetar i flera tekniker/material. Hans verk har visats i separat & grupp utställningar över hela världen.

I utställningen NON + FIGURATION visar Ekta en installation bestående av ett stort antal textila verk och teckningar från 2017.

 ”His works reflect a constant struggle, the search for balance and the frustration once is reached, the pursuit of the perfect composition and the instantaneous need of destroying it. The unexpected becomes a temporary reconciliation with the work, what makes it finished in it's deliberate unfinishednes”

Mattia Lullini & Alina Vergnano

Målningar - Rolf Palvén

16 september - 5 november

Kulturcentrum i Ronneby invigdes för 30 år sedan. En av öppningsutställarna1987 var den gången en omtyckt kulturprisad konstnär och teckningslärare från Sölvesborg – Rolf Palvén – med ungdomsrötter i Ronneby. Utställningen 1987 innehöll, förutom landskapsmåleri, ett flertal stilleben och ansikten. Han uppfattades som tecknare lika mycket som målare.Det framgår med tydlighet i biografin om Rolf Palvén, som Thomas Kjellgren författade i slutet av 1990-talet. Rolf ställde även ut på Kulturcentrum för 15 år sedan.
Då var det större formatet det dominerande inslaget - som jag minns det. Så är det kanske egentligen även idag, men de små innehållsrika till synes särskilt utvalda utsnitten, prydligt insatta i sin passepartout är värda en ingående närsynt betraktelse.

Vad är enligt min uppfattning särarten – det omisskännliga - i Rolfs konst? Personligen känner jag en stark dragning till hans linjer i kol och kritor som ackompanjerar måleriet. Linjerna, eller strecken, är så eteriskt vackra i sig själva, även när de har till syfte att förlösa ett ansikte, en glasvas eller något annat ut ur målningens dunkel. Ibland är de som rottrådar som suger näring ur det palvénska måleriets frodiga mylla till andra delar av konstverket. Konsten att kunna anpassa kolets eller kritans tryck mot pappret eller canvasen är avunds-värd. Det framkallar en pulserande tredimensionellkänsla som bidrar till att man ständigt upptäcker nya världar i konstverket.
Rolf Palvéns konst är något så grundläggande som estetiskttilltalande i såväl det lilla som i det stora formatets måleri, men då, medpenselrörelser som hela hans kropp tycks ha genererat.

Fredrik von Platen
Ordförande Ronneby Konstförening