Du är här: Invånare/Karön-Ekenäs/Historia

Historia

Karön är den största av öarna i Ronneby skärgård. Sommartid kommer skaror av badgäster och restaurangbesökare för att njuta av denna ö.

Från betesholme till sommarpärla

Denna grönskande ö var tidigare en betesholme. I slutet at 1800-talet var Ronneby Brunn en av dåtidens populäraste kurorter och flera av de välbärgade gästerna byggde sig då ett sommarhus på Karön.

Flera av dessa hade imponerande glasverandor och snickarglädje. Även ett schweizeri uppfördes under denna tidsperiod, och än i dag är restaurangen sommaröppen. Karön nås med båt från Ekenäs på fastlandssidan. Har du egen båt finns en gästhamn på ön där du kan lägga till. Karön är helt bilfri.

Brunnsepoken var på väg att ta slut i Europa, nu var det salta bad i havet som blev det nya idealet. Sommaren 1870 invigde Ronneby Brunn kallbadhuset på Karön. De förnäma brunnsgästerna kunde ta ångbåten från torget eller brunnshotellet ut till Karön. Karön blev enormt populär hos societeten. Än idag finns badhytterna vid stranden, de rikt utsmyckade sommarvillorna och stigarna kvar. Sommaren 1877 invigdes "Schweizeriet" (restaurangen) på Karön.

Karön idag

På 1950-talet byggdes en stugby upp på Karöns nordvästra udde, den så kallade Kalvbacken. Stugbyn är i drift än idag och här finns 15 enklare stugor avskilt i en ekbacke, cirka 300 meter från badplatsen.


Ön ses som ett bra val för fritidsfiske. Många tar den korta båtturen på fem minuter över till badplatsen, för att promenera eller äta i restaurangen.  Promenadstigarna sträcker sig runt hela ön, dock är vissa av stigarna svårframkomliga och vandrare uppmanas visa hänsyn till de boende.