Du är här: Invånare/Besökare/Sevärdheter/Parker/Ronneby Brunnspark

Ronneby Brunnspark

Källan hittas

 År 1705 hittade man en källa med järnhaltigt vatten vid Ronnebyåns västra strand. Detta var början till Ronneby kurortshistoria. Vattnet tappades upp i badkar för patienterna att bada i och på flaska för att säljas i stadens apotek.

Än idag kan man smaka på vattnet ur handpumpen bredvid den Gamla Källan.

Populär kurort

Under slutet av 1800-talet fick den danske landskapsarkitekten Henry August Flindt i uppdrag att bygga ut Ronneby Brunn. Till sin hjälp hade han trädgårdsmästare Henrik Madelung.

Ronneby blev snabbt vida berömt för sina varierade kurbehandlingar, sitt fashionabla hotell, sin fina promenadpark och den naturlika skogen med utsiktsplatser och musikpaviljonger.

Även Brunnsskogen hade platser dit man kunde dra sig tillbaka i enskildhet. I dagens Brunnspark är Japanska trädgården ett exempel på en sådan plats.

Dagens park

I dagens Ronneby Brunnspark minner man om svunna tider när man promenerar på gångstigarna och ser alla trävillor och brunnshallen. Vackra blomsterplanteringar avlöser varandra och i början eller mitten av juni står rhododendronplanteringarna i full blom. 

Brunnsskogen med sina tallar, idegranar, gamla ekar och bokar och den lilla sjön "Trollsjön" i skogens mitt är utmärkta strövområden.

Parken sjuder av liv - här finns ett badlandskap, minigolfbanan, tennisbanor och stora gräsytor att leka och umgås på. Sommartid avlöser olika evenemang varandra och Blekinge Naturum har slagit sig ned i Villa Gymnastiken. Här kan man lära mer om vårt kulturlandskap och vår fauna och mycket, mycket mer.

Tips! På söndagar under mitten av april till slutet av oktober pågår den populära loppmarknaden i Brunnshallarna kl 9-15.