Du är här: Invånare/Besökare/Om Ronneby/Orter utanför Ronneby/Kallinge

Kallinge

Ort med cirka 4800 invånare, som till en början bestod av två byar, Häggatorp på västra sidan av Ronnebyån och Kalleberga på den östra sidan.

Bildades på 1800-talet

Orten Kallinge bildades under 1800-talets senare hälft. Frans Henrik Kockum (1802-1875) anlade 1849 Kallinge bruk vid Ronnebyåns vattenfall i Kalleberga. Bruket drevs till en början som ett kopparvalsverk, men började efter några år även med valsning av plåt.

När bruket i Kallinge lades ned stod stora delar av det så kallade "Kockumsområdet" tomt. Idag sjuder där av liv med företag av alla de slag. Här hittar ni Ronneby Bruk som bland annat gör gjutjärnspannor.

Vill du läsa mer om Kallinges brukshistoria, se länkar i vänstermenyn.

Gjuteri- och emaljmuseet

Museet är stängt sommaren 2016.
Delar av emaljsamlingen visas i utställningen "Färgstarka bruksföremål i emalj" på Massmanska kvarnen i Ronneby

Ronneby Airport

I Kallinge finns Blekinges enda flygplats, Ronneby Airport, med daglig trafik till både Arlanda och Bromma samt en del övriga destinationer. Flygplatsen delas med F17, Blekinge flygflottilj. För mer information om flygplatsen och F17, se länk till höger.

Krif Hockey

 Kallinge/Ronneby Ishockeyförening bildades 1974 och ligger idag i division 1F. Verksamheten är bred och platsen för träning och matcher är Kockumhallen i Kallinge.

Lite kuriosa

  • Kallinge var den första orten i Sverige som hade el-gatubelysning. Detta tack vare Kockums.
  • Kallinge (och Ronneby) blev namnet på allas läppar hösten 2009 när hemmabandet The Playtones kammade hem segern i Dansbandskampen.