Du är här: Invånare/Besökare/Aktiviteter/Karön

Karön

Från betesholme till sommarpärla

Karön är den största av öarna i Ronneby skärgård. Sommartid kommer skaror av badgäster och restaurangbesökare för att njuta av denna ö. Karön nås med båt från Ekenäs på fastlandssidan. Har du egen båt finns en gästhamn på ön där du kan lägga till. Karön är helt bilfri.

I och med Ronneby Brunns framfart som kurort på 1800-talet beslutade man att bygga kallbadhus, restaurang och villor ute på Karön. Badhuset är rivet, men restaurangen och villorna finns kvar än idag. Vill du läsa mer om Karöns historia, se länk i vänstermenyn.

Karön idag

På 1950-talet byggdes en stugby upp på Karöns nordvästra udde, den så kallade Kalvbacken. Stugbyn är i drift än idag och här finns 15 enklare stugor avskilt i en ekbacke, cirka 300 meter från badplatsen. Restaurangen är öppen under sommaren.

Promenadstigar sträcker sig runt hela ön att promenera på, dock är vissa av stigarna svårframkomliga och vandrare uppmanas visa hänsyn till de boende. Ön ses som ett bra val för fritidsfiske.

 

Med Karöline tar du dig till Karön, där du under sommaren bland annat kan njuta av räkfrossa, musik och bad. För mer information, se hemsidan i länk uppe till höger.