Du är här: Invånare/Kommun & politik/Kommunens organisation/Förvaltningar/Kommunlednings-förvaltningen/Arbetsmarknad och integration/Kaoskompaniet

Projektet Kaoskompaniet

Tillsammans med arbetslösa ungdomar skapar och testar vi olika vägar och metoder som leder till självledarskap, självkänsla och självförtroende.

  • Hur kan vi på bästa sätt gå från att tänka åtgärder och insatser till att boosta idéutveckling och företagsamhet hos unga?
  • Hur byter vi ut känslan av att vara betydelselös till att vara (livs)viktig för Blekinges utveckling?
  • Hur kan vi hjälpa till att förverkliga drömmar, skapa stolthet och grymma entreprenörer?

Det finns mycket erfarenheter, vägledning och goda råd hos dom som lyckats med att skapa empowerment, passion och drivkraft hos unga. Det finns gott om idéer, vilja och tankar hos arbetslösa ungdomar. Vi träffar människor som brinner för ungas utveckling och vi träffar ungdomar för att förstå vad de vill och tror på. Och vi testar några av de idéer vi har för att se hur de bär. Dessa erfarenheter ska sedan leda till en projektansökan. Den kan förhoppningsvis leda till att vi får möjlighet att förverkliga våra planer.

Varför vill vi det?

Blekinge har den högsta arbetslösheten bland unga i Sverige. Mer än 85 % av dom är kvar i åtgärder hos arbetsförmedlingen efter sex månader. Undersökningar visar att många (68 %) unga kan tänka sig att vara egenföretagare men att mindre än 10 % verkligen blir det. På gymnasiet finns UF (ung företagsamhet) som stimulerar entreprenörskap och på högskolor/universitet finns det inkubatorer och andra typer av finansiärer. För ungdomar 18-24 år som befinner sig mellan studier och jobb finns inga resurser för entreprenöriellt lärande och tänkande. Där fyller Kaoskompaniet en uppgift.

Fakta om Kaoskompaniet

Kaoskompaniet är en ESF*-förstudie som drivs av Ronneby Kommun under 2014. Vi samarbetar med Region Blekinge, övriga kommuner i Blekinge, arbetsförmedlingen, UF, Litorina folkhögskola, Almi. Cela projektleder, vill du veta mer så maila anna.soderberg@ronneby.se eller ring 0457618807.

*ESF = Europeiska socialfonden (www.esf.se)