Du är här: Invånare/Nyheter/Ronneby är åttonde bästa miljökommun i landet

Ronneby är åttonde bästa miljökommun i landet

Sveriges största undersökning av kommunernas miljö- och hållbarhetsarbete görs årligen av tidningen Aktuell Hållbarhet. I den aktuella undersökningen landar Ronneby kommun på plats 8 av landets 290 kommuner.

Ronneby kommun är stolt att vara åttonde bäst i landet på miljöarbete. Det är ett tydligt kvitto på kommunens långsiktiga och målmedvetna miljöarbete. 

– ​Vi har lyckats kombinera det strategiska miljöarbetet med ett långsiktigt hållbarhetstänk i hela den kommunala organisationen på ett strukturerat sätt. Det ser vi som grunden till vår framgång, berättar Kenneth Michaelsson, ordförande i miljö- och energirådet i Ronneby kommun.

En av de mest centrala framgångsfaktorer är kommunens tydliga inriktning på att bli Sveriges första hållbara kommun. Det är en ambition som är politiskt förankrat och syns tydligt i den organisatoriska placeringen av de strategiska miljöfrågorna inom kommunledningsförvaltningen. I kombination med ett brett miljöarbete i alla kommunala verksamheter ger det många konkreta resultat för Ronneby kommuns invånare.

Koldioxidutsläppen i Ronneby har minskat med hela 55 procent från 1990 till 2015. Med etableringen av en biogastankstation i kommunen efter sommaren kommer den positiva trenden att förstärkas ytterligare.

Ronneby kommun arbetar aktivt för att ta bort gifter i miljön. Så till exempel vid nybyggnation av den kommunala förskolan Backsippan och grundskolan i Listerby. I augusti 2014 invigdes Backsippan som Sveriges hälsosammaste förskola. Grundskolan i Listerby följer efter i samma hälsosamma anda, inspirerat av Cradle to Cradle och invigs efter sommaren 2016.

Just kommunens aktiva arbete med att använda material som går att återanvända och sluta kretsloppen genom vår satsning på Cradle to Cradle genomsyrar hela den kommunala organisationen. 

– Vi ska överlämna ett friskare jordklot till nästa generation och Ronneby ska vara med i det arbetet. Därför känns det extra roligt att personalen arbetar engagerat för att kommunens verksamheter ska bli giftfria, säger kommunens miljöutvecklare Camilla Norrman. 

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar för åttonde året i rad Sveriges kommuners miljö- och hållbarhetsarbete. Vinnaren i årets ranking är Västerås.

Publicerad den 20 juni 2016

Till nyhetslistan